Українцям не варто очікувати на зростання рівня життя наступного року - економіст

Бюджет 2022 року - це борговий бюджет заморожень соціальних виплат
Ексклюзив
Українцям не варто очікувати на зростання рівня життя наступного року - економіст
Бюджет (Фото: pexels)
4 Листопада 2021, 16:24
читать на русском

Економіст Вадим Новак вважає, що державний бюджет на 2022 рік - це борговий бюджет заморожень соціальних виплат. Відтак, українцям не варто очікувати на зростання рівня життя.

Про це Новак сказав в ексклюзивному коментарі Парламент.UA.

За його словами, кожен уряд схарактеризував свій бюджет практично одними і тими ж епітетами: що він збалансований, що це бюджет розвитку та соціально спрямований бюджет.

Якщо подивитись по факту структури цього бюджету, то цей бюджет можна назвати лише одним словосполученням - борговий бюджет заморожень соціальних виплат. 35% видаткової частини бюджету піде на обслуговування зовнішнього та внутрішнього державного боргу. При цьому відбувається або пряме замороження підвищення зарплат у деяких сферах, зокрема в держсекторі, або підвищення зарплат і пенсій на відсоток, який нижчий від інфляції, - зазначив експерт.

Новак вважає, що фактично цим бюджетом уряд наперед анонсує українцям, що їм не варто очікувати на зростання рівня життя, а навпаки - зниження. Крім того, в бюджеті абсолютно відсутні і секторальні, і галузеві, і комплексні програми розвитку.

Нагадаємо, що 2 листопада Верховна Рада України у першому читанні ухвалила Державний бюджет на 2022 рік. За словами голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, бюджет наступного року є "бюджетом виходу з кризи".

Читайте також

1