Українець продав на eBay кодів для Xbox на 10 млн доларів

За шахрайство чоловіка засудили до семи років позбавлення волі
Українець продав на eBay кодів для Xbox на 10 млн доларів
Програміст, кодування (фото: Pexels)
2 Липня 2021, 17:04
читать на русском

У США українець згенерував подарункових кодів для Xbox на 10 млн доларів і продав їх на eBay.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Українець Володимир Квашук від 2017 року працював у компанії Microsoft, зокрема тестував покупки в магазинах компанії. Чоловік отримав необмежений доступ до генерації подарункових кодів для покупки товарів компанії.

Щоб протестувати цю шахрайську схему, Квашук "купив" ноутбук Dell через сайт компанії і сплатив за нього спеціально створеною картою, яка в реальності не існувала. Система здійснила покупку, надіслала повідомлення, але насправді гроші не списалися, а замовлення не відвантажувалося.

Взимку 2017 року Квашук з'ясував, що система на фізичні покупки не реагує, але реагує на подарункові коди. Щоразу, коли він перевіряв покупку подарункових карт, Microsoft Store видавав справжні подарункові коди. При цьому гроші все ще не списувалися і тестер міг генерувати практично необмежену кількість кодів.

Українець зрозумів, що експериментальні облікові записи його команди були запрограмовані тільки для запобігання відправок підроблених покупок фізичних товарів, таких як комп'ютери, планшети, клавіатури тощо. Водночас компанія Microsoft просто не планувала, що тестери цифрової роздрібної торгівлі будуть замовляти подарункові карти Xbox на роботі. Квашук не повідомив про вразливість системи своєму керівництву, а почав перепродавати ці коди.

Спочатку чоловік створював карти Xbox з кроком від 10 до 100 доларів. Через два роки, коли федеральні агенти його заарештували, він встиг вкрасти понад 152 тисяч подарункових карт Xbox на суму 10,1 млн доларів. Він жив на вторговані гроші в будинку на березі озера вартістю 1,675 млн доларів з планами купити лижне шале, яхту і літак. Встиг придбати собі червону Tesla Model S за 162 899 доларів. Свої витрати він пояснював доходом від інвестування в криптовалюти.

Читайте також

Для продажу таких подарункових кодів у січні 2018 року Квашук створив комп'ютерну програму PurchaseFlow.CS. За допомогою декількох клацань мишею в додатку він міг вибрати номінал подарункової карти (30, 75, 100), вихідну валюту (долари США, євро, британські фунти стерлінгів) і бажану кількість покупок. Тобто програма допомагала автоматизувати розкрадання у великих розмірах.

Своєю чергою компанія Microsoft знала про витік, але не могла вирахувати шахрая, оскільки Квашук був дуже обережний. Він використовував чужі тестові логіни і маскував свій інтернет-трафік, спрямовуючи його через сервери в Японії і Росії.

Згодом компанія виявила, що на одному з акаунтів Квашука була здійснена покупка трьох відеокарт від Nvidia, які були доставлені на неіснуючу адресу. На допиті він зізнався, що дійсно генерував близько 600 кодів, але для того, щоб безплатно купувати кіно в магазині Microsoft. Через чотири тижні його звільнили з компанії, а справу передали федеральним агентам.

Під час обшуків за місцем проживання Квашука правоохоронці знайшли докази, такі як ключі від криптогаманця, записні книжки з інформацією про банківський рахунок, USB-накопичувачі, набиті вкраденими кодами і безліч готівки, а також список про майбутні інвестиції.

У лютому 2020 року федеральні прокурори Західного округу Вашингтона залучили Квашука до суду за звинуваченням у відмиванні грошей, крадіжці особистих даних, шахрайстві з використанням пошти, а також в подачі неправдивих податкових декларацій.

Захист Квашука стверджував, що той не збирався нічого обманювати, а генерував коди, щоб зробити популярнішою платформу.

Суддя і присяжні визнали його захист смішним і визнали його винним за всіма пунктами звинувачення. Він, ймовірно, буде депортований назад до України після відбуття терміну у в'язниці до березня 2027 року і повинен буде повернути 8,3 мільйона доларів.

Довідка. Подарункова карта Xbox - це ключ з 25 символів, який при активації в цифрових магазинах компанії Microsoft, поповнює гаманець користувача на певну суму в доларах. Ці гроші можна витратити на придбання продукції компанії - програмного забезпечення Office і Windows, відеоігор та інше.

На "чорному" ринку такі подарункові коди часто продавалися в декілька разів дешевше. Згодом Квашук почав впливати на ціни сереж ресейлерів таких кодів.

Нагадаємо, що у 2020 році Рада директорів Microsoft вирішила, що Білл Гейтс повинен піти з компанії через сексуальні відносини зі співробітницею. Але рішення Гейтса було пов'язане з благодійністю.

Читайте також

1