Україні вже є, що дати світу – Маркарова про взаємодію із США

Україна пропонуватиме США нові формати взаємодії зі стратегічно важливих для обох країн питань
Головне
Україні вже є, що дати світу – Маркарова про взаємодію із США
Оксана Маркарова (фото: УНІАН)
10 Березня 2021, 19:15
читать на русском

Посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова розповіла про пріоритетні напрямки співпраці між Україною і США.

Про це вона сказала під час Київського безпекового форуму, організованого фондом "Відкрий Україну", повідомило УНІАН.

Ми будемо ініціювати нові формати, зокрема стосовно протидії пропаганді, і кібератакам, в яких насправді вже Україні є що дати світу, і дати нашому стратегічному партнеру, - наголосила посол. - Ці формати нашої спільної співпраці, в яких ми можемо бути співлідерами і долучитися до світової безпеки, ми також будемо обов'язково ініціювати, - сказала Маркарова.

Детальніше про напрямки роботи на новій посаді Маркарова розповіла в інтерв’ю "Суспільному.

Ключовими вона назвала питання підтримки України Сполученими Штатами у війні на Донбасі.

Для нас ключове – це питання війни, у якій перебуваємо, анексованого Криму, звільнення незаконних територій Донецької і Луганської областей. Тож це питання захисту – все, що наш партнер може зробити для підтримки нашої позиції і стримання з одного боку агресора, але з іншого мотивування його через інші механізми піти з нашої території, - сказала Маркарова.

Посол додала, що Україна наполягатиме на посиленні санкцій, щоб ціна для агресора "ставала такою, щоб мотивувала його піти".

Санкції повинні збільшуватися, розширюватися, бути всеосяжними, - наголосила вона.

Читайте також

Другим пунктом співпраці Маркарова назвала співробітництво у оборонній сфері і наближення української армії до стандартів НАТО, спільні військові навчання у Чорноморському регіоні.

Друге – це розвиток нашої спроможності. Коли ми говоримо про військову допомогу зброєю – летальною, нелетальною, будь-якою іншою, – це не про передачу якихось катерів, а розбудову військової спроможності"….Ми не говоримо тільки про кораблі, тільки про системи захисту – це питання напрацювання загальної системи, яка включає в себе і управління, і тренінги, і безпосередньо роботу з нашими військовими, і, звичайно, техніку та її обслуговування. Загалом це наближення нашої системи оборони до стандартів НАТО  – воно й передбачає дуже багато цих питань, - підкреслила Маркарова.


Контекст. Президент Володимир Зеленський призначив колишню міністерку фінансів Оксану Маркарову Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполучених Штатах Америки.

1