Зеленський призначив ексміністерку фінансів Маркарову послом у США

Президент вважає, що її кандидатура має позитивне сприйняття у США
Важливо
Зеленський призначив ексміністерку фінансів Маркарову послом у США
Володимир Зеленський та Оксана Маркарова (фото: president.gov.ua)
25 Лютого 2021, 18:54
читать на русском

Президент Володимир Зеленський призначив колишню міністерку фінансів Оксану Маркарову Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполучених Штатах Америки.

Про це повідомила пресслужба президента.

Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав указ № 75/2021 про призначення Оксани Маркарової Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполучених Штатах Америки.

Президент привітав її особисто та зазначив, що її кандидатура має три ключові переваги: патріотизм, високий фаховий рівень та дуже позитивне сприйняття у США.

Переконаний, що ці три чинники є формулою успіху для зміцнення стратегічного партнерства України та США, - сказав глава держави.

За словами Зеленського, пані послу необхідно зосередитися на налагодженні ефективного діалогу з адміністрацією нового президента США Джо Байдена. Також необхідно активно працювати з Конгресом США, підтримувати постійний діалог із законодавцями та зміцнювати двопартійну підтримку України. Він наголосив на важливості залучення США до процесу врегулювання конфлікту на Донбасі, а також до зусиль з деокупації Криму.

Читайте також

Важливою є підтримка США євроатлантичного курсу України, зокрема надання ПДЧ у НАТО, а також необхідність посилення санкцій проти Росії щодо проєкту "Північний потік-2".

Я впевнений, що Оксана Маркарова покаже приклад у розвитку економічної дипломатії: у залученні прямих іноземних інвестицій в Україну, у просуванні українського експорту та відстоюванні інтересів українського бізнесу, що є особливо важливим питанням для всіх наших дипломатичних представників і чого я від них вимагаю, - резюмував Зеленський.

Нагадаємо, що 18 грудня 2019 року  Володимир Зеленський призначив Володимира Єльченка надзвичайним і повноважним послом України в Сполучених Штатах Америки. До того часу з січня 2016 року Єльченко був постійним представником України в Раді безпеки ООН.

У листопаді міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запропонував призначити новим послом України в США колишню міністерку фінансів України Оксану Маркарову.

Зокрема Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) повідомив, що у нього немає претензій до Володимира Єльченка. Але у дипломатії працює принцип ротації і його необхідно дотримуватися.

1