Зеленський хоче призначити ексміністерку фінансів Маркарову послом у США

Президент має підписати ще офіційний указ про призначення
Зеленський хоче призначити ексміністерку фінансів Маркарову послом у США
Оксана Маркарова (фото: УНІАН)
25 Лютого 2021, 16:13
читать на русском

Президент Володимир Зеленський хоче призначити не дипломата Оксану Маркарову послом в США, а вона чекає на офіційний указ президента. Лише тоді Маркарова зможе полетіти до Штатів.

Про це розповів заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв'ю BitukMedia.

Як повідомив Ігор Жовква, Зеленський має підписати офіційний указ про призначення Маркарової на посаду посла України в США. За його словами, коли вийде указ президента України про призначення її послом в Штатах, Маркарова повинна буде прибути до Вашингтону за дуже короткий час. Там вона вручить Вірчі грамоти Держдепартаменту та президенту США Джо Байдену.

Вона є колишнім міністром фінансів, у неї величезний досвід державної роботи, тому безумовно, вона буде достойним представником України, - сказав Жовква.

Читайте також

За словами заступника керівника ОП, на посаді посла Маркарова займатиметься усім спектром українсько-американських відносин: політична підтримка, воєнно-технічна співпраця, економічні та фінансові питання, зокрема й співпраця з МВФ.

Жовква зазначив, що призначення не дипломата Маркарової на посаду посла в США було ініціативою Зеленського.

Нагадаємо, що 18 грудня 2019 року  Володимир Зеленський призначив Володимира Єльченка надзвичайним і повноважним послом України в Сполучених Штатах Америки. До того часу з січня 2016 року Єльченко був постійним представником України в Раді безпеки ООН.

У листопаді міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запропонував призначити новим послом України в США колишню міністерку фінансів України Оксану Маркарову.

Зокрема Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) повідомив, що у нього немає претензій до Володимира Єльченка. Але у дипломатії працює принцип ротації і його необхідно дотримуватися.

1