Українська делегація ПАРЄ зустрілася з Комісаром Ради Європи з прав людини

У Страсбурзі розпочалася весняна сесія ПАРЄ, на якій розглядатимуться питання конфронтації з Росією
Головне
Українська делегація ПАРЄ зустрілася з Комісаром Ради Європи з прав людини
У Страсбурзі українська делегація зустрілася з Комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович (Фото: Марія Мезенцева Фейсбук)
19 Квітня 2021, 16:41
читать на русском

У Страсбурзі цього тижня відбуватиметься весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яку українська делегація розпочала із зустрічі онлайн з польською делегацією.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева.

Зараз буде засідання політичних груп (як у нас в Парламенті - фракцій), на якій я буду, як членкиня групи Європейської народної партії, а також і інші колеги з делегації в своїх групах підіймати питання: збільшення присутності російських військ на кордоні з Україною, ініціативу Кримська платформа, а також запрошення представників кожної з політичних груп ПАРЄ до України для здійснення ознайомчого візиту, в т.ч. на Донбас, - розповіла Мезенцева (досьє Марії Мезенцевої) про стратегію української делегації.

Також українська делегація зустрілася з Комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович. Пані Комісар коротко розказала про свій візит до України і свої враження. Своєю чергою, українська делегація порушила наступні питання:

  • стан прав людини в окупованому Криму і ОРДЛО
  • реальні випадки зникнення та незаконних арештів, зокрема Олега Шевандіна та Владислава Єсипенка
  • питання захисту прав кримських татар, а також скасування рішення РФ щодо визнання Меджлісу терористичною організацією

Окремо Дуня Міятрович поділилась своїм баченням щодо стрімкого погіршення прав людини у нашій державі-сусідці – Білорусії.

Також пані Комісар закликала Україну ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка є золотою серединою системи захисту прав жінок і запобігання насилля щодо них в Європі, разом з Європейською конвенцією з прав людини.

Читайте також

Окремо пані Міятрович висловила стурбованість та занепокоєння правами кримчан, зокрема випадками примусової паспортизації, що порушує загальні принципи та норми міжнародного гуманітарного права, а також Указ Президента РФ від 20.03.2020 щодо заборони володіти іноземцям землею в Криму - що прямо порушує Протокол І до ЄКПЛ про право власності

Наприкінці делегація домовилась працювати над можливим візитом пані Комісара на тимчасово окуповані українські території.

Детальніше про роботу української делегації в ПАРЄ читайте в ексклюзивному матеріалі Парламент.UA: ПАРЄ не покарає Путіна негайно та не зупинить війну, але все попереду - Марія Мезенцева .

1