Українська енергосистема може обвалитися до Різдва - Mercy Corps

Українські міста на 4 місяці можуть стати непридатними для життя
Головне
Українська енергосистема може обвалитися до Різдва - Mercy Corps
Карантин, свічка Фото: cottonbro Pexels
7 Грудня 2022, 14:13
читать на русском

Енергетична мережа України може обвалитися до Різдва, зануривши мільйони людей у зимову гуманітарну кризу, попередила міжнародна організація Mercy Corps.

Про це пише американське видання Newsweek.

Через російські ракетні удари пошкоджено 50% енергетичної інфраструктури України. Як повідомляє видання, гуманітарна організація "Корпус милосердя" вважає, що "вся національна мережа країни може бути зруйнована протягом кількох тижнів, якщо атаки продовжаться".

Температура повітря взимку в Україні часто коливається від -3C до -20C, тому українські міста "протягом наступних чотирьох місяців можуть стати непридатними для життя".

Ми боїмося, що, з огляду на структуру та інтенсивність повітряних атак, а також їх зосередженість на критичній цивільній інфраструктурі, українська енергомережа може опинитися в ситуації критичної масової відмови", - цитує Newsweek директора з реагування "Корпусу милосердя" в Україні Майкла Янга.

"Під цим ми маємо на увазі перебої в електропостачанні не просто на години чи дні, а, можливо, на тижні", - сказав він у коментарі американському виданню у Києві.

За його словами, відключення не лише прирікають мільйони людей на холодну зиму, вони також мають інші значні ефекти, зупиняючи роботу промислових об'єктів, погіршуючи безробіття.

Як пояснює Newsweek, програма грошової допомоги "Корпусу милосердя" дуже залежить від банківської системи, яка спирається на енергопостачання та можливість людей знімати гроші у банкоматах.

Усе взаємопов'язано. Лікарні, які повинні працювати, охолоджувати вакцини, зберігати ліки. Зберігання їжі, ланцюги поставок - все це залежить від надійного джерела живлення", - цитує видання директора організації.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко заявив, що киян може очікувати "найгірша зима з часів Другої світової війни". І якщо ситуація складеться за найгіршим сценарієм можлива евакуація частини жителів міста.

Читайте також

1