Українські ТОП-корупціонери відмивають гроші у 80 країнах світу

У НАБУ кажуть, що йдеться про мільярди гривень
Головне
Українські ТОП-корупціонери відмивають гроші у 80 країнах світу
Артем Ситник Фото: facebook.com/nabu.gov.ua
19 Березня 2021, 17:07
читать на русском

Національне антикорупційне бюро за шість років роботи зафіксувало вивезення з України грошей, отриманих корупційним шляхом, у майже 80 країн світу.

Про це йдеться на сайті НАБУ.

Про масштаби і географію української корупції під час ІІІ Міжнародного кримінально-правового форуму розповів директор НАБУ Артем Ситник (досьє Артема Ситника)

За майже 6 років нашої роботи ми зафіксували слід української корупції в близько 80 державах світу. Це країни, куди особи, підслідні НАБУ, — а це посадовці вищої ланки — вивели вкрадені в Україні кошти і надалі їх легалізували. Назвати напевно суму, яку вивели з України через корупційні схеми, досить складно. Можна припустити, що йдеться про мільярди, — заявив Ситник

Читайте також

Як приклад успішного розслідування корупційних справ і співпраці з іноземними партнерами Ситник навів справу «Укравтодору». Тоді під час збору доказів причетності українських топпосадовців до корупційних схем НАБУ взаємодіяло з компетентними органами інших держав.

Коли ми взаємодіємо з іншими країнами, ми бачимо політичну волю, готовність боротися з корупцією на вищому рівні. Так, у нашому спільному з Польщею розслідуванні за цілий рік не було жодного витоку інформації. Реалії в Україні інші: підписана підозра ще на столі у прокурора, а підозрюваний вже покидає країну. НАБУ опинилося в ситуації, коли проти 250 детективів та 40 прокурорів САП повстала стара система, — наголосив Ситник.

Нагадаємо, у лютому в Євросоюзі констатували низький рівень боротьби з корупцією та олігархізацією в Україні. Глава представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас прокоментував рішення Європаламенту та заявив, що останні події у сфері верховенства права та боротьби з корупцією показують, що всеосяжна реформа судової системи давно назріла.

1