Український борщ: класичний рецепт улюбленої страви

Класичний рецепт можна змінювати, додаючи до нього інші овочі - перець, зелений горошок, кабачок тощо
Український борщ: класичний рецепт улюбленої страви
Борщ (Фото: picabu)
7 Жовтня 2022, 12:20
читать на русском

Пропонуємо вам класичний рецепт борщу - однієї з найулюбленіших страв українців. Борщ ніколи не набридає і пасує до будь-якого застілля.

Інгредієнти:
  • Свинячі кістки з м'ясом - 500 г
  • Квасоля - 200 г
  • Буряк - 1 шт
  • Картопля - 3-4 шт
  • Капуста - 0,5 маленької головки
  • Морква - 1 шт
  • Цибуля - 1 шт
  • Томатна паста - 70 г
  • Цукор - 1 ст. л
  • Оцет - 1 ст. л.
  • Сіль - до смаку
  • Лимонний сік - до смаку
  • Перець духмяний - 3-4 горошини
  • Лавровий лист - 2 шт
  • Часник - 2 зубці
  • Олія - для смаження
  • Сметана - для подачі

Першим підготовчим етапом у приготуванні борщу є бульйон. Його можна зварити заздалегідь. Свинину на кістці промийте. Залийте водою і варіть приблизно 2-3 години, знімаючи шумовиння, яке утворюватиметься на поверхні. Вогонь має бути невеликий, а сам бульйон не має кипіти, щоб залишитися чистим і прозорим. Наприкінці готовності посоліть бульйон і додайте перець духмяний та лавровий листок.

Квасолю краще замочити у холодній воді на ніч - так вона швидше звариться. Якщо ви цього не зробили, тоді просто промийте, залийте водою і варіть до готовності. Коли квасоля буде м'якою, воду відцідіть.

Буряк почистьте і натріть на грубій терці або поріжте брусочками. Тушкуйте під кришкою на сковороді з невеликою кількістю олії до готовності. Періодично підливайте воду, щоби буряк не смажився, а саме тушкувався.

Цибулю нарізати кубиками, тушкувати на невеликому вогні у невеликій кількості олії. Моркву натерти на грубій тертці. Додати до цибулі, тушкувати 2-3 хвилини, додати томатну пасту і тушкувати ще декілька хвилин.

З бульйону дістати кістку і відокремити від неї м'ясо, порізати на невеликі шматки. Вкинути м'ясо назад у бульйон.

Почистити і порізати картоплю невеликими кубиками. Вкинути у бульйон з м'ясом. Додати тонко пошатковану капусту, буряк та квасолю. Варити до м'якості картоплі.

Додайте цукор і оцет. В борщ всипати засмажку. Скуштувати - посолити до смаку, кислоту регулювати лимонним соком.

Довести до кипіння. Заправити розчавленим часником і вимкнути вогонь.

Накрити кришкою і настоювати 15 хвилин перед подачею на стіл.

Подавати зі сметаною та пампушками з часником.

Нагадаємо, український борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Читайте також