Українським спортсменам заборонили брати участь у будь-яких змаганнях, в яких беруть участь росіяни

Рішення поширюється на відбіркові турніри до Олімпіади-2024
Головне
Українським спортсменам заборонили брати участь у будь-яких змаганнях, в яких беруть участь росіяни
Фото: Олена Зеленська, Твіттер
31 Березня 2023, 09:40
читать на русском

Кабінет міністрів України заборонив українським спортсменам брати участь у турнірах та змаганнях, якщо там змагаються росіяни. Рішення поширюється на всі змагання, включаючи відбіркові на Олімпіаду-2024.

Про це в етері національного телемарафону повідомив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

"На засіданні уряду ухвалено протокольне рішення на пропозицію колеги міністра спорту та Національного олімпійського комітету Вадима Гутцайта, що ми беремо участь у відбіркових змаганнях на Олімпіаду-2024 тільки там, де немає росіян. Відповідно, участь поза цими критеріями може бути підставою для позбавлення федерацій, від яких виступають спортсмени, статусу національних", – поінформував Нємчінов.

На сайті уряду України відповідне "протокольне рішення" поки що не опубліковане. Наразі невідомо, як саме діятиме цей механізм.

Немчінов також закликав спортсменів, які переймаються тим, що це рішення може негативно вплинути на їхню кар’єру, згадати про те, що проти України розв’язана війна й українські військові на передовій борються "за життя ваше та ваших дітей".

Нагадаємо, Виконком Міжнародного олімпійського комітету рекомендував допускати до змагань росіян та білорусів, які не підтримують війну. Таке рішення стосується тільки індивідуальних видів спорту. Команди з Росії та Білорусі не можуть розглядатися як учасники міжнародних змагань.

Рекомендації будуть передані міжнародним спортивним федераціям. Вони будуть самостійно ухвалювати рішення - допускати росіян чи ні.

Глава МОК Томас Бах зазначив, що санкції, накладені раніше, залишаються чинними. Під забороною залишаються російські та білоруські прапори та гімни, чиновникам із цих країн заборонено бути на міжнародних змаганнях. Також залишається чинною заборона на проведення міжнародних турнірів у Росії та Білорусі.

Також виконком Міжнародного олімпійського комітету наразі не зміг повернути російських і білоруських атлетів на Олімпійські ігри, але схвалив низку рекомендацій для спортивних федерацій щодо вибіркової участі тамтешніх спортсменів у змаганнях, повідомляє офіційний YouTube-канал МОК.

Топфункціонери не розглянули анонсоване раніше питання допуску представників РФ і Білорусі до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі. Натомість вони закликали повернути спортсменів до міжнародних турнірів у статусі нейтральних.

Президент МОК Томас Бах озвучив низку пунктів для участі атлетів із РФ і Білорусі. Вони зможуть змагатися на елітному рівні при дотриманні кількох умов. Зокрема, ці спортсмени матимуть нейтральний статус і змагатимуться лише в індивідуальних програмах. Білоруські та російські збірні надалі не виступатимуть на міжнародній арені.

Окрім того, спортсмени на контракті з армією чи спецслужбами Білорусі та Росії до змагань допущені не будуть. Це ж обмеження стосуватиметься прихильників війни проти України. Заборона на проведення змагань, використання символіки та відвідування офіційними особами обох країн міжнародних заходів залишилися чинними.

Питання щодо участі російських і білоруських спортсменів у прийдешніх літніх і зимових Олімпійських іграх залишається відкритим. За словами Баха, рішення щодо допуску схвалять окремо. Представники РФ і Білорусі можуть не потрапити на Олімпіади навіть за умови завоювання ліцензій.

Читайте також

1