Українську полярну станцію атакували рекордні скупчення пінгвінів (фото)

Нетипову поведінку пінгвінів спричинило глобальне потепління
Українську полярну станцію атакували рекордні скупчення пінгвінів (фото)
Пінгвіни атакували українську полярну станцію (фото: Національний антарктичний науковий центр)
20 Липня 2021, 00:08
читать на русском

Українські полярники зафіксували рекордні скупчення пінгвінів біля станції "Академік Вернадський".

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

У липні полярники зафіксували рекордні скупчення пінгвінів зимою: на різних островах за 20 кілометрів від станції відпочивають сотні та тисячі особин. У воді може одночасно полювати до сотні пінгвінів.

Переважно біля станції помічали субантарктичних пінгвінів (дженту) чи пінгвінів Аделі. Скупчення пінгвінів також приваблюють хижаків — морських леопардів та косаток. Тому їх теж можна побачити неподалік від станції.

Біологи пояснюють, що пінгвіни біля "Академіка Вернадського" з'являються час від часу. Ймовірно, до них долучаються тварин із південніших районів, де погодні умови стають несприятливими.

У червні та липні пінгвінів також помічали на острові Галіндез, де і розташовується станція. В окремі дні тварин взагалі не було або фіксували невеликі групи. Однак в інші дні — були тисячі пінгвінів, переважно пінгвіни Аделі.

Науковці кажуть, що пінгвіни залишаються біля станції через глобальне потепління. Коли в Антарктиці зима, — в Україні у цей час літо — пінгвіни, що живуть біля української станції, зазвичай відпливають північніше. Вони харчуються крилем, тому потребують відкритої води для полювання. Однак клімат змінюється і зими стають теплішими, тому на архіпелазі Вільгельма упродовж усієї зими залишаються ділянки відкритої води. Тож пінгвінам не потрібно далеко мігрувати й вони тримаються неподалік.

Нагадаємо, Національний антарктичний науковий центр разом із 30-ма науковими організаціями з різних країн світу моделюватиме зміни клімату в Антарктиді та Арктиці. Дослідники вивчатимуть, як динаміка атмосферних процесів, танення льодовиків, підвищення рівня та закиснення океану впливають на формування регіонального полярного клімату.

Читайте також наш матеріал: Українці в Антарктиді: як наука зможе врятувати світ.

Читайте також

1