Україну фактично штовхають на підписання прямого контракту з "Газпромом" - Буймістер

Депутатка попередила про втрату країною енергетичної незалежності
Ексклюзив
Україну фактично штовхають на підписання прямого контракту з "Газпромом" - Буймістер
Людмила Буймістер (Фото: facebook.com/milabst)
31 Жовтня 2021, 09:39
читать на русском

Народна депутатка Людмила Буймістер, яку виключили з фракції "Слуга народу", розповіла про ситуацію в українській енергетиці та попередила про можливу втрату енергетичної незалежності.

В ексклюзивному інтерв'ю для Парламент.UA вона заявила, що те, що зараз відбувається в українській енергетиці, фактично штовхає на підписання прямого контракту з "Газпромом".

Для мене близька область енергетики, в якій я розбираюся як професіонал, експерт. І я не можу підтримувати рішення, які шкодять країні. Адже те, що зараз відбувається в енергетиці, нас фактично штовхає на підписання прямого контракту з Газпромом. Тобто саботаж, що почався відразу після виборів в енергетичній сфері, може привести країну до повної втрати енергетичної незалежності. Це абсолютно точно. І це буде трагедія, - сказала вона.

На запитання, кого вона вважає винним у цій ситуації, депутатка сказала, що це глава профільного комітету Андрій Герус (голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг).

У мене з ним спочатку була запекла війна. Він же протягнув своїх людей на посади в регуляторі енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКУ). Але вони ж всі були спочатку людьми Коломойського. І потім вже перефарбовувалися, перевзувалися і т.д. А Коломойському було важливо одне - "на момент" знизити тарифи для своїх бізнесів, і дати їм якихось фінансових заохочень. Але проблема в тому, що він же не думає хоча б на два-три роки вперед. Притому що, здавалося б, будь-якого бізнесмена повинна цікавити прибуток як сьогодні, так і через п'ять років, - сказала Буймістер.

Вона також назвала бізнесмена Ігоря Коломойського "гравцем, який грає, в першу чергу, на бюджетних компаніях":

Він особисто для мене не бізнесмен, а олігарх. Ось це і є класичне визначення. Бізнес думає по-іншому: як заробляти довше, стабільніше і більше. Але при цьому розуміє: для того, щоб заробляв твій бізнес, ті, хто тебе обслуговує, теж повинні жити. Тобто щоб працювала хімічна промисловість, потрібні газові компанії і т.д. Якщо падає енергетика, ти теж постраждаєш. І ось якраз цього розуміння я ніколи не бачила в бізнес-структурах Коломойського.

Нагадаємо, Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що зараз відбувається "саботаж зі створення повного енергетичного балансу України". На його думку, провина лежить на олігархах.

Читайте також

Співавтори: Інна Боровик