"Укрзалізниця" приховує, скільки заробляв Лещенко в наглядовій раді

Причиною не розповсюдження цієї інформації є нібито небезпека, яка загрожує Лещенку
"Укрзалізниця" приховує, скільки заробляв Лещенко в наглядовій раді
Сергій Лещенко Фото: УНІАН
17 Грудня 2021, 13:23
читать на русском

В "Укрзалізниці" стверджують, що розголошення зарплати колишнього члена наглядової ради Сергія Лещенка "загрожує йому небезпекою". А сам Лещенко не давав згоди на поширення інформації про розмір його зарплатні.

Про це повідомляє APnews, зазначивши, що Лещенко у наглядовій раді працював два роки.

Так, в "Укрзалізниці" спочатку прикривались "конфіденційністю", але зараз заявили, що розголошення такої інформації "може нашкодити його безпеці, честі та діловій репутації".

Редакція APnews стверджує, що суми зарплат Лещенка приховують незаконно. Оскільки в Офісі омбудсмена з прав людини їм підтвердили, що перевізник незаконно приховав суму виплат, а "конфіденційністю" лише прикрився.

Навіть відкрите провадження у справі про порушення прав і свобод людини не змусило УЗ розкрити розмір зарплати Лещенка, аргументуючи це "завданням шкоди останньому".

Розголошення Товариством інформації про нараховану та виплачену винагороду колишньому члену наглядової ради “Укрзалізниця” Лещенку С.А. може завдати істотної шкоди останньому, а також може загрожувати безпеці Лещенку та/або членам його родини (...) зашкодити гідності, честі, діловій репутації тощо. Як наслідок, надання вищевказаних відомостей у реальному часі відкриє необмеженому колу осіб інформацію, що своєю чергою, матиме прямий причинно-наслідковий зв'язок із зазначеною вище потенційно-конкретною істотною шкодою, Тому, вказана шкода є істотною, а ймовірність її настання внаслідок надання доступу до вищевказаних відомостей є достатньо високою, - йдеться у відповіді.

При цьому кажуть, що суми зарплат Лещенка не є інформацією, яка свідчить про загрозу державному суверенітету та територіальної цілісності України. З цієї причини її нібито можна й не розголошувати: "Суспільний інтерес в отриманні інформації про нараховану та виплачену винагороду колишньому члену наглядової ради АТ «Укрзалізниця» Лещенку С.А. не переважає потенційної шкоди від її поширення, оскільки вона не є інформацією, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків. (...) зазначена вище потенційно-конкретна істотна шкода від надання таких відомостей значною мірою переважає суспільний інтерес в їх отриманні".

У компанії також наголосили, що сам Лещенко згоди не давав на розповсюдження розміру його зарплати.

Словом, "Укрзалізниця" не хоче повідомляти, скільки ж заробив Сергій Лещенко за два роки на посаді в наглядовій раді компанії, оскільки при суспільному резонансі це "йому зашкодить". Втім, яким чином - невідомо. Або ж там такі суми, що викличе хвилю хейту серед українців.

Нагадаємо, що 18 грудня 2019 року Кабінет міністрів України призначив Сергія Лещенка членом наглядової ради акціонерного товариства "Укрзалізниця". Вже 27 січня 2020 року він очолив комітет з питань комплаєнсу й антикорупції наглядової ради "Укрзалізниці".

На питання про свою зарплату Лещенко уникає відповіді, пояснюючи це тим, що не має права розголошувати цю інформацію.

Згідно з сайтом Національного агентства з питань запобігання корупції Лещенко задекларував в березні-лютому 2020 року по 332 тис. гривень як гонорар від АТ "Українська залізниця". У квітні 2020 колишній нардеп задекларував 323 тис. гривень від американської компанії з управління інвестиціями в США Eaton Vance Corp. Вид доходу Лещенко вказав як "гонорари та інші виплати згідно з цивільноправовими правочинами".

У листопаді 2020 року під час ефіру на телеканалі "Наш" Лещенко не зміг відповісти на запитання телеглядача про ширину залізничної колії в Україні. Телеглядач зазначив, що питання не містить вузькоспеціальні знання, і цю інформацію знає будь-який залізничник. Лещенко назвав це тролінгом.

Читайте також