Уряд ухвалив план підготовки до опалювального сезону

Шмигаль розповів, як тепловики готуватимуться до зими
Головне
Уряд ухвалив план підготовки до опалювального сезону
Газова труба (Фото: 104.ua)
9 Червня 2021, 15:05
читать на русском

Кабінет міністрів України на засіданні 9 червня ухвалив план підготовки до наступного опалювального сезону.

Про це стало відомо з трансляції засідання уряду.

Зокрема глава уряду Денис Шмигаль розповів, що держава продовжує нарощувати запаси газу та вугілля, аби українські виробники тепла були повністю забезпечені паливом взимку.

Наразі в українських підземних газових сховищах майже 16 млрд кубічних метрів газу, і продовжується його закачування, щоб опалювальний сезон пройшов безперебійно та спокійно. Щодо вугілля — на складах майже 1,4 млн тонн. Цьому процесу необхідно приділити особливу увагу, аби країна повністю була забезпечена вугіллям і були зрозумілі джерела постачання, - констатував прем`єр (досьє Дениса Шмигаля).

Окремо в плані визначається, що Міністерство енергетики та Міністерство регіонального розвитку повинні до початку опалювального сезону вжити всіх необхідних заходів, щоб врегулювати питання заборгованості виробників теплової енергії.

Це наші домовленості з місцевою владою і ми їх будемо виконувати. Підкреслю, що в нашому плані реструктуризація боргів стосується саме підприємств теплоенергетики, які постачають тепло та гарячу воду. – наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, з 1 травня 2021 року підприємства теплокомуненерго мають отримати змогу вільно обирати постачальника газу. З боку "Нафтогазу" постачати газ великим виробникам тепла буде ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Контракти укладатимуться на комерційних засадах, оскільки з 20 травня Кабмін припинив регулювання цін на газ для теплокомуненерго. Малі та середні споживачі, у тому числі ОСББ, можуть закуповувати газ у ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України". запровадження ринку газу для тепловиків змусить підприємства підняти тарифи на опалення щонайменше на 20%.

Читайте також

Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко вважає, що уряд та НАК "Нафтогаз України" своїми діями вже у травні залишають 120 міст – 5 мільйонів громадян – без гарячої води, а бюджетні установи – без природного газу. За його словами, з жовтня ж усе населення може залишитися без централізованого опалення, оскільки з 20 травня припиняється обов’язок НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.

1