В Арктиці знайшли бактерії, які можуть переробляти нафту

У майбутньому їх можна буде використовувати, щоб очищувати водойми
В Арктиці знайшли бактерії, які можуть переробляти нафту
Арктика (фото: Pexels)
17 Серпня 2021, 23:03
читать на русском

В Арктиці вчені з Університету Калгарі знайшли кілька видів бактерій, які здатні переробляти нафтові продукти. За допомогою таких бактерій воду можна очистити від дизельної і сирої нафти.

Про це повідомляє Applied and Environmental Microbiology.

Зазначається, що дослідники шляхом секвенування генів бактерій зрозуміли, що бактерії здані очищувати воду. Ці види виявили у воді поблизу півострова Лабрадор, зокрема є роду Paraperlucidibaca, Cycloclasticus, Oleispira, Thalassolituus і Zhongshania.

Так, секвенування показало, що Paraperlucidibaca і Cycloclasticus володіють раніше невідомими здібностями до біодеградації алканів. Вчені "підгодовували" ці мікроорганізми сполуками азоту і фосфору, після чого швидкість розкладання дизельного палива і сирої нафти в воді швидко росла.

Втім, якщо концентрація нафти у воді наближалася до 1%, то ефективність її перероблення бактеріями різко падала. Дослідники поки не можуть рекомендувати ці бактерії для очищення води, але за умови успішності подальших досліджень, в майбутньому ці мікроорганізми можна буде "висівати" в забруднених паливом від кораблів водоймах.

Нагадаємо, що вчені проаналізували зразки льоду, який утворився 15 тисяч років тому на висоті понад 6700 метрів над рівнем моря, та знайшли там 33 віруси, 28 з яких не були відомі раніше.

Читайте також