В Ірані почалися слухання справи щодо збиття українського літака МАУ

На суді були присутні десятеро підозрюваних та родини загиблих
Важливо
В Ірані почалися слухання справи щодо збиття українського літака МАУ
Авіакатастрофа літака МАУ (фото: t me OP_UA)
22 Листопада 2021, 14:59
читать на русском

У військовому суді в Ірані 21 листопада розпочалися слухання щодо збиття українського літака МАУ під Тегераном у 2020 році. Тоді загинуло 176 осіб, серед яких не лише українці.

Про це повідомляє Associated Press.

Зазначається, що на слуханні щодо збиття рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" були присутні десять військовослужбовців різних рангів, які є підозрюваними у справі. Також були присутні родини загиблих та їхні адвокати, які представляли 103 судові скарги.

Наступне засідання призначать після того, як проведеться прокурорське розслідування. При цьому у звіті не встановлено особи підозрюваних. Засідання стало першим слуханням після інциденту майже 22 місяці тому.

У Міністерстві закордонних справ України зазначили, що запити про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, направлені українською стороною до компетентних органів Ірану, не виконано в повному обсязі, запитувані документи та інформація не надані іранською стороною.

У зв’язку з цим вважаємо недоцільною участь Посла України в Ісламській Республіці Іран у формальному судовому засіданні, де буде зачитано обвинувальний акт. Ми закликаємо Іран виконати свої зобов’язання за міжнародним правом та надати запитувану інформацію українським компетентним органам, - йдеться у повідомленні.

У МЗС наголосили, що мета України залишається незмінною – встановлення істини та притягнення винних до відповідальності.


Контекст. Вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

22 грудня організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.  Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

30 грудня Іран заявив, що виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.

8 січня Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція закликали Іран терміново надати повне та всебічне пояснення катастрофи літака МАУ, який рівно рік тому був збитий в Тегерані.

Читайте також

1