В НБУ розповіли, яких втрат зазнала економіка України внаслідок війни

Нормально працювати продовжує фінансовий сектор
Важливо
В НБУ розповіли, яких втрат зазнала економіка України внаслідок війни
Гроші, накопичення, кошти Фото: Pexels
20 Березня 2022, 06:11
читать на русском

Втрати України після російського вторгнення склали менш як 50% ВВП. Економіка почала звикати до умов воєнного часу після шоку перших днів війни.

Про це заявив заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю "Forbes Україна".

За його словами, у країні дійсно сильно знизилась ділова активність. Насамперед у тих областях, де тривають бойові дії. Інші території страждають від розриву ланцюгів поставок та втрати робочої сили через участь в обороні країни та вимушену міграцію.

Як вважає Ніколайчук, після шоку перших днів війни економіка почала пристосовуватися до умов воєнного часу.

Дуже важливо, що продовжує нормально працювати фінансовий сектор: банки забезпечують платежі, немає проблем із готівковою гривнею, нам у цілому вдалося зберегти фінансову стабільність. Так, ціною досить жорстких обмежень, але я вважаю, що нам вдалося знайти баланс між стабілізуючим ефектом та тим, що система продовжує виконувати свої функції, - сказав він.

На думку чиновника, дуже важко оцінити зараз ВВП, ще важче - зробити оцінку динаміки в другому кварталі, тому що це залежить від тривалості бойових дій.

Те, що ми бачимо за високочастотними індикаторами, - економіка просіла дещо менше, ніж на 50%. Наприклад, споживання електроенергії протягом останніх двох тижнів складає близько 60% від нормального довоєнного рівня. Завантаженість підприємств ГМК становить 50% - в основному вони працюють на задоволення внутрішнього попиту, у тому числі повʼязаного з військовими потребами, - пояснив Ніколайчук.

Відповідаючи на питання щодо прогнозу МВФ, який очікує падіння ВВП у 2022 році на 10% за умови, якщо бойові дії завершаться найближчим часом, та 25-35% у разі більш тривалої війни, Ніколайчук сказав, що оцінка базується на розрахунках виходячи з ситуації першого тижня війни.

Думаю, плюс-мінус це відповідає реальному стану речей. До того ж навряд чи зараз реально дати більш точну оцінку, - додав він.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський доручив максимально прискорити постачання в Україну всіх необхідних товарів з-за кордону.

Читайте також

1