В Офісі президента оцінили зустріч Байдена і Путіна

У Зеленського оцінили наслідки перемовин двох президентів для України
Головне
В Офісі президента оцінили зустріч Байдена і Путіна
Володимир Путін і Джо Байден Фото: EPA/Vostock-photo
17 Червня 2021, 15:10
читать на русском

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував зустріч президентів США та Росії Джо Байдена і Володимира Путіна у Женеві.

Про це пише УНІАН.

На думку Подоляка, саміт президентів США та РФ частково зафіксував стан речей у міжнародній політиці та у двосторонніх відносинах. Між Росією і США є величезна світоглядна різниця, але глобальна безпека нині потребує обов’язково діалогу про правила поведінки.

Оскільки ключові теми, з точки зору радника, проговорили тільки в форматі анонсів, слід чекати розвитку діалогу між двома країнами.

На думку Подоляка, для Байдена цей саміт був позначенням фундаментальних позицій і повернення до співпраці зі своїми європейськими союзниками.

Америка чітко заявляє, якими будуть наслідки для Росії у випадку деструктивних дій проти Америки чи партнерів. А також позначила, які проблеми вони все ж таки можуть вирішити спільно, - наголосив радник.

На думку Подоляка, Байден чітко підкреслив, що виступив на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Радник керівника ОП підкреслив, що українська сторона активізувала роботу по більш адекватному прочитанню"Мінська" на всіх рівнях – то ж слова Байдена фактично підтримують українську сторону.

Показово, наскільки по-іншому прокоментував президент Росії – фактично, він вперше публічно визнав, що відкидає будь-які пропозиції, як дійсно можна виконати "Мінськ", і вимагає виконання тільки однієї частини "Мінська" – політичної. Тобто керівництво РФ зацікавлено тільки у виборах в Донецьку та Луганську, поки триває окупація, та зафіксувати те, що вони називають "особливим статусом". При цьому безпековий контекст вони повністю ігнорують. Дуже добре, що такий підхід насправді не підтримується світовою спільнотою, зокрема і США, про що ми вчора почули, - резюмував Подоляк.


Контекст. Президенти США і Росії зустрілись на віллі Ла Гранж в Женеві. На початку зустрічі Путін подякував Байдену та висловив сподівання на продуктивний діалог. Натомість Байден відповів, що зустріч сам на сам дуже корисна для обох країн.

Це перша зустріч Путіна і Байдена як президентів. Останній раз вони зустрічалися у 2011 році, коли Байден був віцепрезидентом США, а Путін – прем'єр-міністром РФ.

Читайте також

1