В Тернопільській області знайшли 600-річні артефакти

Найнезвичайнішими знахідками експерти називають шкіряний пояс та перстень
В Тернопільській області знайшли 600-річні артефакти
Артефакт фото: Залозецький краєзнавчий музей
26 Жовтня 2021, 20:54
читать на русском

Археологи під час розкопок в Тернопільській області знайшли об'єкти, вік яких може досягати 600 років.

Про це повідомили у пресслужбі Залозецького краєзнавчого музею.

Зазначається, що на території ділянок двох сімей в смт Залізці було знайдено різноманітний посуд XV-XVII ст., керамічні люльки, вироби з металу. Найнезвичайнішими знахідками експерти називають шкіряний пояс XVII ст., бронзовий перстень з "розою вітрів", а також "дзигу" для традиційної єврейської гри "дрейдл".

В результаті проведених досліджень простежено хронологію забудови давнього середмістя, зокрема встановлено, що найраніший міський будівельний горизонт Залізців XV-XVI століть представлений залишками дерев'яних будівель, які збудовані на дубових палять (сваях) загнаних у болото на якому розміщене містечко. Також зафіксовано наявний археологічний матеріал у "доміському" горизонті, тобто задовго до виникнення міського поселення, тут серед болота у заплаві річки Серет, на острівці існувало поселення ще в дохристиянський період, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що на Львівщині та Полтавщині працівники Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" виявили старовинні керамічні артефакти, найдавнішим з яких понад сім тисяч років.

Читайте також