В Україні 54% COVID-ліжок забезпечені киснем - Степанов

Ситуація з наявністю кисню у лікарнях відрізняється від регіону до регіону
В Україні 54% COVID-ліжок забезпечені киснем - Степанов
Лікарня / Facebook
9 Грудня 2020, 11:06
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що в Україні 54% COVID-ліжок забезпечені киснем.

Про це він сказав на брифінгу у середу, 9 грудня.

Степанов (досьє Максима Степанова) зазначив, що наразі в Україні до 33 606 ліжок підведено кисень, а це 54% від усіх доступних.

Зараз у нас 62 198 ліжок, виділених під COVID-19, з них 33 606, тобто 54%, забезпечені киснем. Але, зрозуміло, що ця ситуація відрізняється від регіону до регіону, - сказав міністр.

За його словами, проблеми із забезпеченням кисню можна вирішити шляхом збільшення кисневих точок в лікарнях.

Читайте також

Очільник МОЗ також прокоментував звернення до Міністерства охорони здоров'я громадянки з Миколаївської області щодо забезпечення киснем Доманівської лікарні.

Степанов наголосив, що зараз 59% COVID-ліжок в Миколаївській області забезпечені киснем, зокрема в Доманівській лікарні, якої стосувалося звернення, є 16 точок з підведеним киснем і 20 концентраторів, тобто 34 ліжка з 75 ліжок.

Своєю чергою волонтерка, голова правління громадської організації "Ініціатива Е+" Валентина Варава розповіла, що МОЗ замовчує реальну ситуацію, яка є в лікарнях, та про яку не говорять суспільству. За її словами, ніде у світі не рахуються "ковідні" ліжка без кисню, лише ліжка з киснем.

Ліжко без кисню - це не є "ковідні" ліжка. Ліжка без медсестер, лікарів, анестезіолога - це не "ковідні" ліжка. А кадрова проблема величезна, - зазначила волонтерка.

Вона зазначила, що, коли Степанов говорить про забезпеченість та готовність, треба розуміти те, що кадрів догляду за людьми просто немає, але про це він мовчить. Степаноа також не говорить про те, що повністю провалена можливість кадрового рішення, спроби декларування 300%, тобто ситуація, коли у "ковідному" відділення, на вході записують час і тільки за нього доплачують 300%.

Нагадаємо, що станом на 9 грудня 2020 року в Україні зафіксовано 12 585 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, захворіли 654 дитини та 682 медпрацівники.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 728), Одеській (1 270), Київській (943), Черкаській (815) та Запорізькій (813) областях.

Чому міністр охорони здоров'я маніпулює, розповідаючи про "ковідні" ліжка в Україні, читайте в інтерв'ю з волонтеркою Валентиною Варавою: "МОЗ замовчує правду: волонтерка про катастрофічну ситуацію у медицині".

1