В Україні дозволили обмінювати засуджених осіб як військовополонених

Передбачена можливість закриття кримінального провадження та звільнення від відбування покарання
Головне
В Україні дозволили обмінювати засуджених осіб як військовополонених
Полон, війна в Україні / Фото: t.me/DIUkraine
28 Липня 2022, 19:05
читать на русском

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №7436-д про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та Кримінального кодексу щодо врегулювання процедури обміну засуджених як військовополонених.

Цим документом дозволяється обмінювати як військовополонених підозрюваних, обвинувачених, засуджених та осіб, які відбувають покарання.

Для цього передбачена можливість закриття кримінального провадження, звільнення від відбування покарання.

Народний депутат від фракції "Слуга Народу", заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник зазначив, що у разі ухвалення судом рішення про передачу засудженого для обміну як військовополонених, така особа негайно (після отримання органом або установою виконання покарань відповідного рішення суду) звільняється від відбування покарання та передається під нагляд представникам уповноваженого органу який відповідає за поводження з військовополоненими для організації та проведення їх обміну як військовополонених.

Так, змінами до Кримінального процесуального кодексу України пропонується передбачити можливість закриття кримінального провадження, якщо відповідним уповноваженим органом прийнято рішення про передачу підозрюваного, обвинуваченого для обміну як військовополоненого. При цьому, щодо обвинуваченого кримінальне провадження може бути закрите судом, якщо
прокурор подав клопотання про його закриття у зв’язку з тим, що відповідним уповноваженим органом прийнято рішення про передачу обвинуваченого для обміну як військовополоненого, - йдеться у пояснювальній записці до закону.

Крім того, передбачається можливість скасування таких постанов та ухвал про закриття кримінального провадження у випадку, якщо обмін підозрюваного, обвинуваченого як військовополоненого не відбудеться або якщо такий підозрюваний, обвинувачений до закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності знову буде затриманий на території України у
зв’язку з його участю у бойових діях.

Також пропонується серед питань, які вирішуються судом під час виконання вироків, передбачити питання звільнення від відбування покарання для обміну засудженого як військовополоненого та про направлення звільненого від відбування покарання засудженого для обміну як військовополоненого, для відбування покарання, призначеного вироком.

Передбачається, зокрема, що звільняється від відбування покарання особа, щодо якої органом, уповноваженим приймати рішення про передачу засудженого для обміну як військовополоненого, було прийнято рішення про обмін.

При цьому, суд направляє засудженого для подальшого відбування призначеного покарання у разі, якщо не було здійснено обміну засудженого, звільненого від відбування покарання, якого було передано для обміну як військовополоненого.

Передбачений також випадок, коли засуджений, який був звільнений судом від відбування покарання у зв’язку з прийняттям рішення уповноваженого органу про його передачу для обміну як військовополоненого, і обмін якого відбувся, до закінчення строків давності виконання обвинувального вироку знову буде затриманий на території України у зв’язку з його участю у бойових діях. У вказаному випадку суд направляє такого засудженого для відбування призначеного покарання.

Нагадаємо, в Україні створено табір для тримання під вартою російських військовополонених, яких не планують обмінювати найближчим часом. Вартість утримання одного полоненого російського солдата Україні обходиться у три тисячі гривень на місяць. 

Читайте також

1