В Україні можуть очистити законодавство від радянських нормативно-правових актів

При цьому не скасовуються радянські нормативно-правові акти, які не суперечать Конституції України
В Україні можуть очистити законодавство від радянських нормативно-правових актів
Верховна Рада України (фото: УНІАН)
20 Травня 2021, 14:49
читать на русском

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про дерадянізацію законодавства України №4284. Цей документ скасовує понад тисячу законодавчих актів СРСР, які не застосовуються на території України, але залишаються чинними.

Відповідне рішення ухвалили народні депутати на засіданні 20 травня.

Підтримали законопроєкт 264 парламентарі, проти - 13, утримались - 49, не голосували - 39.

Законопроєкт пропонує скасувати дію нормативно-правових актів радянського періоду, визнає такими, що не застосовуються на території України 979 актів органів державної влади Союзу РСР, а також 249 актів Української РСР, за окремими винятками.

При цьому не скасовуються радянські нормативно-правові акти, які не суперечать Конституції України та ЗУ "Про правонаступництво". Зокрема такі акти стосуються:

  • суверенітету України та її територіальної цілісності в межах чинного державного кордону України, визначеного Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Радою,
  • адміністративно-територіального устрою України;
  • опису, нагородження, вручення, правил носіння та передачі орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань СРСР.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про місцевий референдум", у разі ухвалення якого буде створено законодавчу базу організації та проведення місцевого референдуму як однієї з форм реалізації місцевого самоврядування й локальної демократії.

Читайте також

1