У Раді зареєстрували законопроєкт про місцевий референдум

В українському законодавстві закон щодо місцевого референдуму представлений фрагментарно
У Раді зареєстрували законопроєкт про місцевий референдум
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
19 Травня 2021, 13:02
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про місцевий референдум", у разі ухвалення якого буде створено законодавчу базу організації та проведення місцевого референдуму як однієї з форм реалізації місцевого самоврядування й локальної демократії.

Як повідомила пресслужба парламенту, перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук разом із народними депутатами 19 травня зареєстрував проєкт закону.

Над його розробкою працювала робоча група питань розробки законопроєктів у сфері народовладдя, народні депутати України, представники міністерств, громадських організацій і науковці.

За словами Стефанчука, цей законопроєкт необхідний, оскільки від часу втрати у 2012 році чинності закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" в системі національного законодавства України інститут місцевого референдуму представлений фрагментарно.

Читайте також

Відтак, місцевий референдум згадується лише в окремих законодавчих актах, а щодо процедурних аспектів утворився правовий вакуум.

З огляду на це, виникла нагальна потреба в комплексному правовому регулюванні питань підготовки і проведення місцевого референдуму та ухваленні спеціального закону з урахуванням вітчизняного досвіду, на основі міжнародних стандартів демократичних процедур, - зазначив він.

Водночас, як нагадав перший віцеспікер, необхідність законодавчого врегулювання проведення місцевого референдуму визначена й передвиборчою програмою президента України Володимира Зеленського "Народовладдя через референдуми". У ній передбачено розробку законодавчого механізму, відповідно до якого український народ має формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії.


Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за закон про всеукраїнський референдум, запропонований президентом Володимиром Зеленським. Президент вважає, що новий закон про всеукраїнський референдум допоможе українцям чинити вплив на владу.

8 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум.

Читайте також наш матеріалЗакон Зеленського про референдум загрожує територіальній цілісності України 

Читайте також

1