Всеукраїнський референдум не підмінятиме роботу Верховної Ради - Мін'юст

Українці зможуть долучитися до ухвалення рішень на всіх рівнях
Всеукраїнський референдум не підмінятиме роботу Верховної Ради - Мін'юст
Олександр Банчук (фото: facebook.com/minjust.official)
9 Квітня 2021, 12:08
читать на русском

Закон про всеукраїнський референдум дасть змогу більше залучати людей до ухвалення рішень на всіх рівнях, починаючи державницькими рішеннями – для цього і потрібен інструмент референдуму.

Про це заявив заступник міністра юстиції Олександр Банчук, передає пресслужба Мін'юсту.

За його словами, закон направлений, перш за все, на реалізацію конституційних норм щодо всеукраїнського референдуму і забезпечення людям реальної можливості позбутися монополії політиків на розв'язання питань загальнодержавного значення.

Важливо зрозуміти, що референдум не підмінятиме роботу Верховної Ради. Це справа парламенту – ухвалювати закони та врегульовувати суспільні відносини. Але громадяни матимуть інструмент впливу на державу як таку – щоб державні регуляції не йшли проти інтересів народу як єдиного джерела влади та суверенітету, - йдеться у повідомленні.

Так, референдум може бути оголошено президентом чи парламентом України у визначених Конституцією випадках. Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
  • загальнодержавного значення;
  • про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Читайте також

Не можуть бути при цьому предметом всеукраїнського референдуму наступні питання:

  • що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;
  • що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо питань податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Всеукраїнський референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні візьмуть не менш як 50% виборців, включених до Державного реєстру виборців. Також рішення, ухвалене на всеукраїнському референдумі, може бути змінене виключно шляхом проведення ще одного референдуму не раніше, ніж через три роки з дня його ухвалення. Новий референдум з питань, що раніше не були підтримані під час такого голосування, може бути проведено не раніше як через один рік з дня оголошення його результатів.


Контекст. 26 січня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за закон про всеукраїнський референдум, запропонований президентом Володимиром Зеленським. Президент вважає, що новий закон про всеукраїнський референдум допоможе українцям чинити вплив на владу.

8 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум.

Читайте також наш матеріалЗакон Зеленського про референдум загрожує територіальній цілісності України 

Читайте також

1