Всеукраїнський референдум зможе відбутись вже цього року - Стефанчук

Вже після підписання законопроєкту президентом
Всеукраїнський референдум зможе відбутись вже цього року - Стефанчук
Руслан Стефанчук (фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)
28 Січня 2021, 18:07
читать на русском

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що Всеукраїнський референдум зможе відбутись в Україні вже після підписання законопроєкту президентом Володимиром Зеленським. Тому перший референдум можна буде провести вже цього року.

Про це він розповів в коментарі "Громадському радіо".

Я щиро сподіваюсь, що найближчим часом президент Володимир Зеленський підпише законопроєкт і він стане реальністю. Зібрати референдум можна буде одразу після цього, - сказав він.

Стефанчук наголосив, що проведення референдуму залежить лише від ініціативи населення, а не від волі президента чи Верховної Ради.

Так, для проведення референдуму мають створити ініціативну групу, до якої увійдуть 60 людей з-поміж виборців. Головне, щоб ці люди на момент обрання мали право голосу.

Цих людей мають обирати на зборах громадян України за участі 300 виборців, які й мають висунути ініціативну групу. Потім ініціативна група проводить відповідні реєстраційні процедури у Центральній виборчій комісії й починає збирати підписи для ініціювання референдуму, - зазначив перший заступник.

Читайте також

Віцеспікер (досьє Руслана Стефанчука) додав, що ініціативна група формує одне конкретне питання, яке за потреби розглядає Конституційний суд. Загалом для ініціювання референдуму потрібно щонайменше три млн підписів, які мають зібрати протягом 90 днів. При цьому у кожній області підписатися мають щонайменше 100 тисяч виборців.

За словами Стефанчука, проведення одного такого референдуму коштуватиме бюджету близько двох млрд гривень. Спочатку референдум проводитимуть як звичайні вибори: люди приходитимуть на дільниці та голосуватимуть. За голосуванням стежитимуть спостерігачі. Референдум визнається дійсним тільки якщо на нього прийшли понад половина виборців – 50%+1 виборець.

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за закон про всеукраїнський референдум, запропонований президентом Володимиром Зеленським. Більшість із 255 голосів забезпечили нардепи фракції "Слуга народу".

Читайте більше у нашому матеріалі: "Закон Зеленського про референдум загрожує територіальній цілісності України".

1