В Україні неможливо провести повністю онлайн-вибори - Арахамія

Електронний підрахунок голосів зробив би виборчий процес прозорішим
В Україні неможливо провести повністю онлайн-вибори - Арахамія
Вибори Фото: УНІАН
21 Грудня 2021, 09:52
читать на русском

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що проведення виборів повністю онлайн в Україні неможливе.

Про це сказав Арахамія в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Давайте тут одразу розставимо крапки над "і". Опоненти розганяють ідею, що буде голосування за допомогою мобільного телефону. Це апріорі неможливо, тому що, згідно з Конституцією, у нас процес голосування таємний, ви не маєте бути в цьому процесі ідентифіковані. Мобільний телефон за замовчуванням ідентифікує, - сказав він.

За словами нардепа, електронний підрахунок голосів зробив би виборчий процес прозорішим, дав би змогу оперативніше обробляти дані. До прикладу, так роблять у США та багатьох інших країнах.

Втім, як вважає "слуга", запустити електронний підрахунок голосів до найближчих виборів малоймовірно, оскільки потрібно закупити обладнання. Процедура його закупівлі через систему Prozorro зазвичай триває пів року.

Ми не до кінця ще провели диджиталізацію, щоб усі дані йшли через захищені канали зв'язку. І, чесно кажучи, поки що електронний підрахунок голосів на виборчих дільницях виглядає малоймовірним. Можливо, у вигляді експерименту на якихось дільницях, щоб показати, як це може працювати. Паралельно зі звичним підрахунком голосів, - підсумував Арахамія.

Нагадаємо, що до 2024 року в Україні планується почати запроваджувати "машинне" голосування на виборах.

Читайте також