В Україні нереально провести масове тестування на COVID-19 - Кличко

У країні немає такої кількості тестів, ні можливостей у держави
В Україні нереально провести масове тестування на COVID-19 - Кличко
Віталій Кличко (фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko)
9 Грудня 2020, 13:47
читать на русском

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що в Україні нереально провести масове тестування за допомогою ПЛР-тестів одразу мільйонам людей в Україні.

Про це він повідомив на брифінгу у середу, 9 грудня.

Кличко (досьє Віталія Кличка) заявив, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль нещодавно заявив, що уряд готує проєкт масового тестування українців на COVID-19, яке хочуть провести у Києві та всіх великих містах.

На думку фахівців, таке тестування може виявити понад 25-30% безсимптомних носіїв вірусу. Але таку ініціативу уряду реалізувати буде нелегко, - сказав Кличко.

За словами мера, зробити ПЛР-тести одразу всьому населення в Україні зараз майже нереально.

По-перше, у нас немає такої кількості тестів. По-друге: потрібні пересувні лабораторії, фахівці, що в них працюватимуть. На жаль, таких можливостей у держави я на сьогодні не бачу, - наголосив Кличко.

Читайте також

Кличко також прокоментував можливість масового тестування на COVID-19 у Львові. За його словами, наразі масового тестування у Львові не передбачається, але згідно з рекомендаціями ВООЗ, аби це тестування було ефективним, треба буде провести декілька тестувань всього населення.

Тільки для одного Львова це буде коштуватиме приблизно 500 мільйонів гривень, не враховуючи вартості організації тестування, - сказав Кличко.

Він додав, що такі речі можна робити в масштабах країни, а не того чи іншого міста. Тоді масове тестування буде виправданим.

Нагадаємо, що заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Ляшка) розповів, що для закупівлі тестів на коронавірус для тестування всього населення України необхідно 7 млрд грн. Це досить значна сума, тому Ляшко зазначив, що перевірити усе населення на коронавірус можливо лише при великому фінансуванні.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Масове тестування може перемогти коронавірус: чому в Україні цього не роблять".