В Україні почалися виплати компенсацій власникам пошкодженого житла, які зробили ремонти власним коштом

Розмір компенсації залежить від змісту акту первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт
Важливо
В Україні почалися виплати компенсацій власникам пошкодженого житла, які зробили ремонти власним коштом
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
2 Січня 2024, 14:38
читать на русском

З 1 січня починаються виплати компенсацій за вже зроблені ремонти, у пошкоджених внаслідок російської агресії будинках.

Щоб претендувати на кошти, потрібно подати заяву через "Дію". Розмір компенсації залежить від змісту акту первинного огляду пошкодженого житла та чек-листа з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затвердженого Кабміном.

Від 27 грудня українці, які мають житлові сертифікати як компенсацію за знищене майно, можуть подати заяву про бронювання коштів для придбання нової домівки.

Купити можна будинок або квартиру. Якщо вже вибрали житло, домовтеся з продавцем, оновіть Дію, а потім у розділі єВідновлення відкрийте вкладку Сертифікати на житло і натисніть Забронювати кошти. Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження в Дію про те, що кошти заброньовані.

Після цього є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу. Можна придбати житло в новобудові або на вторинному ринку, а також проінвестувати в будівництво. Якщо не встигаєте, потім повторно подасте заяву про бронювання коштів.

Угоду купівлі-продажу можуть оформити лише ті нотаріуси, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Протягом 5 днів кошти надійдуть продавцю житла.

Важливо: перш ніж бронювати кошти за сертифікатом, треба переконатися, що ви припинили право власності на знищений об’єкт нерухомості. Без цього не вдасться використати сертифікат. Припинити право власності можна в ЦНАПі або в нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора.

Нагадаємо, в Україні 10 травня запустили послугу  єВідновлення в "Дії". На першому етапі послуги єВідновлення допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту. Максимальна сума на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень.

10 червня мешканці будинків, пошкоджених внаслідок російської агресії, почали отримувати гроші на ремонт за державною програмою "єВідновлення".

Програму компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло "єВідновлення" розширили й на підтоплені регіони. Мешканці постраждалих населених пунктів можуть розраховувати на компенсацію за житло, яке знищено внаслідок підриву Каховської ГЕС, у межах програми єВідновлення.

1