В Україні потрібно реформувати Офіс генпрокурора та Верховну Раду - експерт

Україні необхідні фахівці, які здатні здійснювати внутрішні реформи
Ексклюзив
В Україні потрібно реформувати Офіс генпрокурора та Верховну Раду - експерт
22 Березня 2021, 15:34
читать на русском

Основною метою України як держави має бути забезпечення принципу верховенства права на фундаментальному рівні. Але в Україні потрібно реформувати Офіс генерального прокурора та Верховну Раду.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів колишній співробітник ЦРУ, а нині американський фахівець з кібербезпеки Пол Залакі.

Ветеран ЦРУ вважає, що основною метою України як держави має бути забезпечення принципу верховенства права на фундаментальному рівні.

На його думку, найважливіша гілка влади, що забезпечує законність, це судова. Але багато що залежить також і від виконавчої влади. Проблема ще в тому, що на ключові посади, зокрема в міністерстві фінансів України, призначалися люди, що мали хороші відносини з Міжнародним валютним фондом.

Може бути, це важливо на вищому рівні, але зараз українській владі необхідні фахівці, здатні здійснювати внутрішні реформи. Я думаю, що новий посол України в США Оксана Маркарова дуже хороший дипломат, але її основна мета - це також взаємодія зі світовими фінансовими інститутами, - зазначи він.

Читайте також

Залакі вважає, що реформ потребує як офіс Генпрокурора, так і ситуація з засиллям олігархів, зокрема у сфері ЗМІ та у Верховній Раді.

Звичайно, в Америці теж існує вплив тих чи інших груп на Конгрес у вигляді легалізованої лобістської діяльності. Але в США принаймні існують відповідні закони, що забезпечують прозорість процесу лобіювання і деякі обмеження. Україні теж важливо розробити закони в цій сфері і неухильно їх дотримуватися, - зазначив експерт.

Нагадаємо, що американський фахівець з кібербезпеки Пол Залакі вважає, що санкційний пресинг Росії не здатен спровокувати Кремль на загострення агресії в Україні.

1