В Україні ретельніше обиратимуть підручники для шкіл: рішення Ради

Насамперед це стосується навчальної літератури для шкіл, гімназій та ліцеїв
В Україні ретельніше обиратимуть підручники для шкіл: рішення Ради
Шкільні підручники (фото: УНІАН)
2 Червня 2021, 15:03
читать на русском

Верховна Рада у першому читанні за основу ухвалила законопроєкт №5465, згідно з яким планують встановити чіткі критерії до відбору підручників.

Відповідне рішення підтримав 301 народний депутат на засіданні у середу, 2 червня.

Законопроєкт спрямований на встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури. Насамперед це стосується підручників для шкіл, гімназій та ліцеїв.

На Міністерство освіти й науки поклали конкретні повноваження щодо забезпечення якості навчальної літератури. Водночас права інших установ і організацій щодо наукового і методичного забезпечення освіти уточнили.

Також у законопроєкті зазначили критерії, яким повинна відповідати навчальна література. Так, у підручниках не може бути академічного плагіату, фальсифікацій і фабрикацій, дискримінаційних висловлювань.

Коштом держави проводитимуть експертизи навчальної літератури щодо відповідності вимогам законодавства. Також таку експертизу можна буде провести й для тих підручників, які виготовляються за кошти фізичних і юридичних осіб.

Під час освітнього процесу буде заборонено використовувати ту літературу, яку за результатами експертизи не відповідає вимогам.

Законопроєкт ще повинен пройти друге читання, а народні депутати мають ухвалити його в цілому.

Нагадаємо, що на уроках із захисту Вітчизни 10-класники вивчали форму та озброєння російських військових. Фото знайшли у підручнику, за яким учні вчаться вже два роки.

Читайте також

1