В Україні вшановують пам'ять "кіборгів", які тримали оборону Донецького аеропорту

Кіборги вистояли, не встояв бетон
Головне
В Україні вшановують пам'ять "кіборгів", які тримали оборону Донецького аеропорту
Кіборг в Донецькому аеропорті. Фото: wikipedia.org
16 Січня 2022, 11:52
читать на русском

16 січня в Україні вшановують пам'ять захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час російсько-української війни на сході України, а також усіх загиблих воїнів. Це напівофіційний день пам'яті, встановлений з ініціативи самих учасників бойових дій у ДАПі. Днем пам'яті називають також 20 січня.

Кіборгами їх прозвали окупанти, які не очікували, що живі люди можуть так довго і стійко боронити будівлі аеропорту. В народі ця назва закріпилась за їхню мужність та стійкість, а фраза "Кіборги вистояли, не встояв бетон" увійшла в історії разом з подвигом українських бійців.

1 січня 2015 року терористи в Донецьку намагалися прорватися в новий термінал аеропорту. ДАП штурмували щодня по кілька разів. Першим не витримав бетон - 13 січня впала диспетчерська вежа після кількох місяців обстрілів.

21 січня бойовики підривають перекриття другого поверху, перетворивши бетонний каркас на руїни. Це сіро-сталеве поле трималося довше, ніж всі відомі оплоти Другої світової війни — 242 дні. Воно забрало життя 109 українських героїв. Втрати ворогів - вдесятеро більші.

Руїни аеропорту, 24 грудня 2014. Фото: wikipedia.org

Коли термінал вже захопили сепаратисти, українські захисники під проводом Максима Ридзанича із позивним "Адам" ще два дні тримали пожежну станцію. Хлопці тримали, бо просто не було наказу відійти. Оборона аеропорту закінчується лише 23 січня, коли побратими виводять групу "Адама" з цієї позиції.

Схема бою за Донецький аеропорт. Фото: wikipedia.org

Сьогодні кіборги - символ патріотизму та відданості незалежній Україні, символ бойового духу українського війська. Всі бійці, які захищали ДАП, отримали державні нагороди (деякі з них — посмертно).

В обороні Донецького аеропорту брали участь не тільки воїни, але і медики та волонтери, які надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому пам'ять присвячена усім, хто стояв за Україну в ті дні. Після його захоплення українська оборона відсувається на 800 метрів - в село Піски. Але для масштабного наступу Росія обрала зовсім інший вектор - Дебальцеве.

Читайте також

1