В Україні заборонили діяльність проросійських партій

За закон голосували навіть депутати з колишньої фракції ОПЗЖ
В Україні заборонили діяльність проросійських партій
Юрій Бойко, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович, Верховна Рада (фото: Парламент UA)
3 Травня 2022, 15:31
читать на русском

Верховна Рада  на засіданні 3 травня в цілому ухвалила закон №7172-1 про заборону проросійських політичних партій в Україні.

Як повідомили народні депутати, які брали участь у засіданні парламенту, "за" проголосували 330 народних обранців з різних фракцій.

Ініціатором законопроєкту виступив одеський нардеп з фракції "Слуга народу" Андрій Костін.

Згідно із законом, тепер в Україні буде заборонена діяльність проросійських партій, які толерували "руській мір".

Документ передбачає заборону партій, якщо їхні програмні цілі або дії спрямовані на:

  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії рф проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  •  глорифікацію, виправдання дій і бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань рф, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих та/або фінансованих рф, а також представників окупаційної адміністрації рф, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди".

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що за ухвалення цього закону проголосувало 17 депутатів, які донедавна входили до проросійської партії "Опозиційна платформа  - За життя" (ОПЗЖ):

Ви питаєте чи голосували депутати з екс-ОПЗЖ за заборону проросійських партій. Ну, по-перше, ніхто правки не підіймав та не блокував. По-друге, "За" проголосувало 17 екс-ОПЗЖ: 12 депутатів з нової групи (Платформа за життя та мир) та ще 5 депутатів з ОПЗЖ, які зараз позафракційні.

14 березня Верховна Рада оголосила про призупинення діяльності фракції "Опозиційна платформа — За життя".

Читайте також наш матеріалОПЗЖ розбігається з підмоченою гідністю

Читайте також

1