В Україні заборонили утримувати хижих чи рідкісних тварин вдома

Депутати посилили відповідальність за жорстоке поводження із тваринами
В Україні заборонили утримувати хижих чи рідкісних тварин вдома
Тигр (фото: pexels)
16 Липня 2021, 15:34
читать на русском

15 липня Верховна Рада ухвалила закон (№2351), яким в Україні запроваджуються європейські стандарти поводження з тваринами.

За закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)" проголосували 285 народних депутатів.

Згідно із законом, в Україні забороняється бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин, дарувати їх як призи, нагороди чи премії, завдавати тваринам болю або страждання.

Відповідно до закону, відтепер в країні буде заборонено жебрацтво із бездомними, свійськими та дикими тваринами.

Також:

  • Забороняється утримувати диких тварин в закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, оздоровчих закладах та інших непридатних громадських місцях, а також у квартирах, приватних будинках, присадибних, садових ділянках. Зокрема, йдеться про левів, тигрів, ведмедів, кабанів, крокодилів, вовків, великих та отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, які становлять загрозу для людей, або видів тварин, занесених до Червоної книги, і до Списку II Бернської конвенції (Конвенції про охорону дикої флори та фауни).
  • Забороняється надавати фотопослуги з дикими тваринами, окрім зоопарків, цирків і дельфінаріїв, а також використовувати тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування.
  • Заборонено дресирування тварин способом, який завдає шкоди здоров'ю та загальному стану.
  • Заборонено топити, душити тварин, труїти та використовувати електричний струм.

Депутати ухвалили, що здійснювати контроль над дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження і вживати відповідних заходів у разі порушення законодавства у цій сфері в межах своєї компетенції має Національна поліція.

Відтепер, за ввезення рідкісних видів тварин та пропаганду жорстокого поводження з тваринами передбачено ув'язнення на строк від 2 до 3 років. Тварину вилучатимуть у господаря.

Нагадаємо, на розгляд і ухвалення цього закону у депутатів пішло півтора року. До Ради він надійшов ще у жовтні 2019 року. Перше читання документ пройшов 5 лютого 2020 року.

Читайте також

1