В Україні зростуть ціни через податковий закон

Великий бізнес платитиме більше, ніж малий
Ексклюзив
В Україні зростуть ціни через податковий закон
Гроші, купюри (фото: УНІАН)
9 Грудня 2021, 11:16
читать на русском

В Україні зростуть ціни через податковий закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" №5600.

Про це повідомила економістка Валерія Ясницька ексклюзивно для Парламент.UA.

Будь-який студент економічного факультету скаже, що збільшення ставок податків, які включаються в ціну товарів (до прикладу, прописаних у законі акцизів), у підсумку сплачує кінцевий споживач, тобто проста людина, яка курить цигарку чи вживає пиво. Це перше. Так само буде і з екологічним податком, і з рентою на руду. Все врахують, ціну піднімуть, - сказала Валерія Ясницька.

Вона зазначила, що також більше платитиме малий бізнес, адже документ вводить мінімальне податкове зобов'язання щодо земельної ділянки.

Якщо оцінка землі становитиме стандартні для України 28 тисяч гривень за гектар, мінімальне зобов'язання становитиме 1,4 тисячі гривень за гектар на рік, - пояснила економістка.

Ясницька наголосила, що закон встановлює 18%-й податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 6 500 гривень.

Продати будь-яку нерухомість в Україні також стане дорожче. Згідно з документом, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об’єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього та наступних об’єктів – за ставкою 18%, - додала вона.

Нагадаємо, після набуття чинності податкового закону директори компаній із заборгованостями не зможуть виїхати з України.

Читайте також

1