В уряді повідомили, чи звільнятимуть Коболєва через звернення Вітренка

Наразі секретаріат Кабміну готує офіційну відповідь
В уряді повідомили, чи звільнятимуть Коболєва через звернення Вітренка
Денис Шмигаль та Андрій Коболєв (фото: УНІАН)
4 Березня 2021, 17:28
читать на русском

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що наразі нема потреби чи причин змінювати керівництво та наглядову раду НАК "Нафтогаз України".

Про це глава уряду (досьє Дениса Шмигаля) заявив під час брифінгу до року діяльності Кабінету Міністрів.

Шмигаль зазначив, що реакція щодо листа в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка, в якому він заявив про необхідність звільнення глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва та всієї наглядової ради через зменшення видобутку газу минулого року, обов'язково буде. Наразі секретаріат Кабінету Міністрів готує офіційний лист.

Реакція, звичайно, буде. Буде відповідь на офіційний лист. Зараз Секретаріат Кабміну готує таку відповідь. Там є декілька позицій в цьому листі, які лежать - частина в юридичній, частина в площині виконання робіт і планів, які виконував "Нафтогаз". Але я не бачу на сьогодні гострої потреби або гострих причин для звільнення керівника "Нафтогазу" і ще й звільнення наглядової ради, - зазначив він.

Читайте також

За його словами, неможливо звільнити одночасно все керівництво "Нафтогазу" разом з наглядовою радою. Втім, на думку прем'єра, це є сигналом компанії щодо покращення роботи. Наглядовій раді поставлять завдання щодо збільшення розвідки, фінансування та інвестування в добування і розвідку газових родовищ.

Чому видобуток падав - проаналізуємо. Це робота і Міністерства енергетики проаналізувати, чи було падіння, з чим воно пов'язане, об'єктивні чи необ'єктивні причини. Будемо розбиратися глибше, - наголосив Шмигаль.


Контекст. У лютому цього року Юрій Вітренко, який вже двічі провалився під час голосування у парламенті на посаду міністра енергетики, запропонував прем'єр-міністру України Денису Шмигалю невідкладно розглянути питання щодо звільнення голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, а також змінити керівництво.

Вітренко (досьє Юрія Вітренка) назвав декілька причин, які, як він вважає, є підставами для звільнення Коболєва і Наглядової ради "Нафтогазу". Зокрема, нібито "Нафтогаз" не виконав показник видобутку газу у 2020 році, який затвердили Концепцією розвитку газодобувної галузі України. Відповідно, передбачалося нарощування до кінця 2020 року видобутку вітчизняного природного газу у 27,6 млрд м³.