В уряді пояснили, чому Україну не запросили на саміт НАТО у Брюсселі

Україна все одно має донести свою позицію Альянсу у низці питань
В уряді пояснили, чому Україну не запросили на саміт НАТО у Брюсселі
Ольга Стефанішина фото: facebook)
8 Червня 2021, 09:59
читать на русском

Україну не запросили на червневий саміт НАТО через формат заходу, який передбачає участь лише країн-членів Північноатлантичного Альянсу.

Про це розповіла віцепрем'єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в етері телеканалу "Україна 24".

Треба сказати, що це в певному сенсі позачерговий саміт НАТО. Він був запланований на осінь цього року. Відповідно, він би проходив у стандартному форматі - з партнерами, з різними заходами. Але він був у терміновому порядку перенесений на червень цього року, оскільки президент Сполучених Штатів перебуває на саміті "Великої сімки", відбувається саміт. Він буде дуже короткий і лише для держав-членів НАТО, - зазначила вона.

Тому у пленарній частині ані Україна, ані Грузія, ані будь-яка інша країна, навіть країни з партнерством з розширеними можливостями участь не беруть. Лише члени-держави НАТО.

Стефанішина вважає, що Україна все одно має донести свою позицію НАТО у питанні російської загрози, мілітаризації Криму, безпекової ситуації в Україні. Також Україна повинна донести інформацію про те, що насправді відведення військ - це певна імітація, відведені війська й техніка залишаються на кордонах.

І, звичайно, ми вважаємо, що в умовах, коли розглядаються такі питання на порядку денному, Україна має право виступити й донести свою позицію. Але сам формат саміту передбачає учать лише країн Альянсу, - сказала вона.


Контекст. На саміті НАТО, який відбудеться 14 червня 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна прагне, щоб члени НАТО виконали обіцянку щодо членства, яку дали у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО. Крім того, на червневому саміті був прокладений шлях до отримання ПДЧ для вступу в Альянс.

Читайте також