Вакцина від COVID-19 буде потрібна й тим людям, які вже перехворіли - Степанов

Наразі Україна веде перемовини щодо отримання іноземних вакцин
Вакцина від COVID-19 буде потрібна й тим людям, які вже перехворіли - Степанов
Вакцина від коронавірусу (фото: Pexels)
30 Листопада 2020, 08:02
читать на русском

Вакцина від коронавірусу після того, як успішно пройде всі етапи досліджень, її затвердять та вона потрапить до України, може знадобитися, імовірно, і тим людям, котрі вже перехворіли COVID-19.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі телеканалу "Україна 24".

За словами міністра, у людей, які перехворіли на COVID-19, з часом може зменшитися кількість антитіл. Відповідно, людина знову має ризик інфікуватися.

Вакцина створює антитіла, які борються з вірусом. Якщо в людини, яка перехворіла, починають пропадати антитіла, то зрозуміло, що їх потрібно оновити, вона так само перебуває під загрозою, особливо якщо вона в групі ризику. Але потрібно буде дивитися на конкретну вакцину, - пояснив очільник МОЗ.

Степанов (досьє Максима Степанова) сподівається, що ми отримаємо вакцину від COVID-19 за міжнародною ініціативою COVAX уже в наступному, 2021-му, році. За його словами, наразі Міністерство щодня проводить перемовини для отримання вакцини з різними компаніями.

Читайте також

Він зазначив, що до 7 грудня Україна повинна з усіма компаніями підписати всі технічні документи для отримання вакцини за цим механізмом, це 8 млн доз. Крім того, ведуться переговори з іншими компаніями.

Щодня я проводжу наради, і є відповідна динаміка руху з іншими компаніями, в яких ми маємо намір купити вакцину. Є різні терміни постачання, все це буде у 2021 році, - додав він.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я повідомив, що введення локдауну розірве ланцюг передачі хвороби COVID-19, що може звести захворюваність до нуля. А з іншої сторони - треба врахувати економічну точку зору.

26 листопада Степанов заявив, що вводити локдаун на території всієї країни потрібно вже за 7-10 днів. За його словами, жорсткий карантин необхідно вводити вже за тиждень чи 10 днів.

Читайте більше про вакцини у нашому матеріалі: "Топ-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться".

1