Вакцинація в Україні стане примусовою: подробиці від МОЗ

Уряд вирішив змусити вакцинуватися представників окремих професій
Головне
Вакцинація в Україні стане примусовою: подробиці від МОЗ
Вакцинація (Фото: getty images)
22 Вересня 2021, 17:24
читать на русском

В Міністерстві охорони здоров’я вирішили затвердити перелік професій, представники яких будуть змушені зробити щеплення від коронавірусної інфекції.

Про це повідомляє пресслужба відомства з посиланням на заяву міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка.

За його словами, до списку "зобов'язаних" включать працівників закладів освіти, працівників центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також працівників місцевих державних адміністрацій.

Ляшко каже, що уряд вже ухвалив відповідне протокольне рішення.

Перші пріоритетні групи, ті, хто вакцинувались на перших етапах кампанії, вже досягнули показників понад 80% охоплення - це медики, військові ЗСУ, структури МВС. Групи з 3 етапу - освітяни та держслужбовці - ще не досягли такого результату охоплення. Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами, - сказав міністр.

Він нагадав, що за оперативними даними станом на 19 вересня хоча б 1 дозу вакцини від COVID-19 отримали лише 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновані - 39%. При цьому, для прикладу, хоча б однією дозою вакциновано 86% працівників "екстренки", 91% складу ЗСУ та 85% сил МВС.

Ляшко каже, що Європейський суд з прав людини у квітні цього року підтвердив положення національного законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не суперечить Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Міністр заявив, що статтею 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних хвороб. Визначення такого переліку професій належить до повноважень МОЗ.

Нагадаємо, ще у лютому цього року Віктор Ляшко заявляв, що в Україні медичних працівників не будуть примусово вакцинувати проти коронавірусу.

Ніякої примусової вакцинації не буде, тільки добровільна. Якщо десь будуть сигнали, що знімають премії та доплати за те, що люди не вакцинуються, або не пишуть пояснювальну, будь ласка, сигналізуйте про це нам, ми будемо комунікувати з ким потрібно і говорити з вашими управлінцями, що це неприпустимо, - наголосив він тоді.

Читайте також наш матеріал: Чи можлива в Україні примусова вакцинація та як бути з правами людини 

Читайте також

1