ВАКС вперше ухвалив рішення про виплату винагороду викривачу корупції

Ця людина отримає майже 13,3 млн грн
Головне
ВАКС вперше ухвалив рішення про виплату винагороду викривачу корупції
Хабар (Фото:ТСН)
2 Жовтня 2023, 19:41
читать на русском

В Україні суд вперше ухвалив рішення щодо виплати винагороду викривачу корупції. Він отримає понад 10 млн гривень.

Про це повідомляє  Національне агентство з питань запобігання корупції.

Зазначаться, що сьогодні перша інстанція Вищого антикорупційного суду затвердила угоду про визнання винуватості, яку уклали між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби.

За підсумками угоди, обвинуваченого звільнили від 5 років ув’язнення та призначили іспитовий строк на три роки. Суд не вказує його прізвище, але джерело журналіста видання "Слово і діло" повідомляє, що мова йде про Миколу Ільяшенка.

З конфіскованих грошей $5,95 млн передали на підтримку ЗСУ, $50 тис. — перерахували до бюджету. Також, за умовами угоди, Ільяшенко зобов'язаний внести 50 млн грн. на спеціальний рахунок Фонду United 24 для проєкту "Армія дронів". Вперше в історії судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу, яка становитиме 13,3 млн грн.

У рішенні суду йшлося зокрема і про виплату винагороди викривачу, яка становить 13 млн 299 тисяч 950 гривень, що є першим позитивним рішенням.

При цьому вирок ще може бути оскаржено в Апеляційній палаті ВАКС протягом 30 днів з дня його проголошення.

"Це без перебільшення історична подія, яка фундаментально закріплює формування культури викривання в Україні й стимулює викривачів повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати", - зазначають у НАЗК.

Так, за законодавством викривачу виплачуватиметься винагорода коштом державного бюджету України органами державного казначейства за процедурою безспірного списання.

Нагадаємо, у 2020 році в Україні набрав чинності закон, який гарантує право викривачів корупції на винагороду. При цьому документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими.

6 вересня НАЗК запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому українці можуть повідомляти про факти корупції, свідками яких вони стали. На ньому також можна залишати й анонімні повідомлення.

Читайте також