Венедіктова орендує державну дачу за 60 тисяч гривень — Схеми

Ціна вдвічі нижча за офіційну розрахункову вартість оренди таких же будинків на цій території
Венедіктова орендує державну дачу за 60 тисяч гривень — Схеми
Ірина Венедіктова (Фото: УНІАН)
1 Жовтня 2020, 21:19
читать на русском

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова орендує державну дачу у комплексі відпочинку "Пуща-Водиця" Державного управління справами за ціною вдвічі нижчою за офіційну розрахункову вартість оренди таких же будинків на цій території.

Про це повідомляється у розслідуванні програми "Схеми"(проєкт Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший").

Як раніше стало відомо, очільниця Генпрокуратури скористалася секретною постановою Кабінету міністрів від 19 червня за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, якою були внесені зміни до іншої урядової постанови "Про державні дачі та резиденції", що дозволило користуватися ними не тільки президентові, прем’єр-міністру й голові Верховної Ради України, як це було раніше, але й іншим громадянам "у визначеному суб’єктом управління порядку".

Читайте також

За інформацією журналістів "Схем", на практиці скористатися таким правом пересічний громадянин не зможе. На запит "Схем" про оренду державної резиденції чи дачі, у Державному управлінні справами відповіли відмовою.

(…) порядком передбачено проведення екскурсій на таких об’єктах, а також громадських і культурно-мистецьких заходів. Вказані об’єкти в оренду не передаються, – зазначили в ДУС, якому підпорядковується комплекс "Пуща-Водиця", - відповіли в Державному управлінні справами.

Окрім письмової відповіді, цю інформацію журналістам "Схем" підтвердили і телефоном у Державному управлінні справами: "державні резиденції в оренду передаватися не можуть".

Читайте також

Згідно із договором оренди, який "Схеми" отримали у своє розпорядження, у липні цього року Венедіктова орендувала будинок зі спеціальним статусом державної резиденції в "Пущі-Водиці" загальною площею майже 700 квадратних метрів.

Комплекс надає у тимчасове користування державну резиденцію загальною площею 675,1 кв.м, що складається з житлового будинку, в якому 6 кімнат та інших допоміжних приміщень та майна. Термін дії договору – з 9 серпня по 13 вересня 2020 р. За користування наданим приміщенням користувач здійснює оплату щомісячно у розмірі 63 тисяч 990 гривень, – йдеться в договорі оренди, підписаним напряму з Венедіктовою.

Фото: Радіо Свобода

Згідно з інформацією джерел "Схем", обізнаних із ситуацією, оренда державної резиденції для Венедіктової була продовжена до 11 жовтня.

І така оренда коштує для генпрокурорки вдвічі дешевше, ніж користування іншими будинками комплексу "Пуща-Водиця", навіть без особливого статусу, мовиться у розслідуванні.

За даними ДУС, які отримали журналісти "Схем", вартість оренди одного квадратного метра у приміщеннях найвищого класу у цьому комплексі, затверджена у 2015 році, складала майже 170 гривень на місяць. Будинок, де мешкає Венедіктова, не лише належить до найбільш облаштованих приміщень на території, а й має статус державної резиденції. Але квадратний метр оренди, судячи з укладеного контракту, коштує Венедіктовій лише 95 гривень на місяць.

Читайте також

Тобто, підкреслюють журналісти, якщо брати за основу офіційно затверджений розрахунок ДУС, оренда державної резиденції для Венедіктової мала б обійтись не у 60 тисяч гривень на місяць, а майже вдвічі більше – 115 тисяч гривень.

Збіг чи план?

Журналісти звернули увагу, що договір підписано з керівником комплексу відпочинку "Пуща Водиця" Євгеном Єгоровим. На сьогодні він є підозрюваним у справі про незаконне присвоєння ділянки та будівництві будинку колишнім першим заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним.

Як вважає слідство, Єгоров безпосередньо допоміг у цьому Кузьміну. Хоча окреме кримінальне провадження стосовно Кузьміна Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже закрила.

Таким чином, на сьогодні підлеглі Венедіктової продовжують доводити провину Єгорова, який, власне, й дозволив їй оселитися в резиденції та платити удвічі менше.

Читайте також

Зазначимо, сьогодні Венедіктова в Facebook повідомила, що такий розмір орендної плати їй запропонували. Вона також сподівається, що найближчим часом будуть проведені службові перевірки. За її словами, вона готова внести доплату, якщо виявлять порушення.

Нагадаємо, що Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що не збирається щось приховувати і переїзд у резиденцію президента — тимчасовий захід. Перебралася вона туди зовсім не тому, що дуже хотіла поліпшити свої житлові умови, а виключно з міркуваннь безпеки.