Верещук порадила українцям не брати участі в псевдореферендумах на ТОТ

Україна вимагатиме подальшого посилення міжнародних санкцій проти РФ
Важливо
Верещук порадила українцям не брати участі в псевдореферендумах на ТОТ
Ірина Верещук (Фото: УНІАН)
20 Вересня 2022, 20:46
читать на русском

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук порадила українцям на тимчасово окупованих територіях не брати участі в псевдореферендумах. 

Про це вона повідомила в коментарі РБК-Україна.

Наші Збройні Сили нададуть вичерпну відповідь на всі ці "референдуми", - сказала Ірина Верещук.

За її словами, російські "референдуми" не матимуть жодного юридичного значення. До того ж Україна вимагатиме подальшого посилення міжнародних санкцій проти Росії.

Таким чином Верещук радить мешканцям ТОТ ігнорувати "референдуми". Адже відповідно до закону про правовий режим воєнного часу, референдуми на території України заборонені.

Своєю чергою організатори псевдореферендумів будуть покарані за статтею 111-1, частина 5 ККУ. Їм загрожуватиме позбавлення волі від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Дії українців, які голосуватимуть у "референдумах" підпадатимуть під статтю 110 частина 1 Кримінального кодексу "Посягання на територіальну цілісність та недоторканість України". Їм загрожуватиме позбавлення волі до п'яти років.

Отже, вкотре настійливо раджу мешканцям ТОТ: паспорт не брати, на "референдуми" не ходити, з окупантами не співпрацювати, за можливості виїхати з ТОТ, - додала Верещук.

Нагадаємо, що російські окупанти планують провести псевдореферендуми на окупованій частині Донецької та Луганської областей 23-27 вересня. Йдеться про приєднання самопроголошених республік до складу росії.

Також  гауляйтер окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо ухвалив рішення про проведення "референдуму" щодо входження регіону до складу росії.