Верховна Рада може легалізувати медичний канабіс уже в листопаді

Медичний канабіс буде відпускатися тільки за електронним рецептом
Важливо
Верховна Рада може легалізувати медичний канабіс уже в листопаді
Канабіс Фото: Pexels
7 Листопада 2023, 18:44
читать на русском

Верховна Рада може ухвалити закон про медичний канабіс найближчим часом. Це може відбутися вже цього місяця.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, урядовий законопроєкт про легалізацію медичного канабісу №7457 на парламентському комітеті 4 листопада був повністю підтриманий до ухвалення в другому читанні з усіма комітетськими поправками.

"Враховані всі зауваження МВС, громадських та пацієнтських організацій. На думку комітету та на думку експертів, цей проєкт закону найбільш збалансований з тих редакцій, які потрапляли до залу Верховної Ради", - каже Радуцький.

Він очікує, що найдуться окремі депутати, які намагатимуться "збити" цей закон.

"Проте водночас припускаю, що цього місяця він уже може бути ухвалений", - повідомив Радуцький.

Як пояснив  представник комітету ВР, на сьогодні в Україні потреба в медичному канабісі, за розрахунками МОЗ і ВООЗ, може сягнути до 7 мільйонів людей. Це і військові з симптомами ПТСР, онкохворі, хворі на епілепсію, поранені військові і цивільні з больовими відчуттями.

"А в світі існує тільки два препарати вартістю близько 380 доларів і 220 євро - держава не зможе забезпечити всіх такими препаратами. Тому і відбувається легалізація медичного канабісу, щоб Україна змогла сама виробляти ліки на основі медичного канабісу і щоб онкохворі люди могли, наприклад, замість морфію отримувати знеболювальне як канабіс", - акцентував Радуцький.

Разом з тим він зазначив, що всі "популістичні заяви молодих чи старих комсомольців "у Верховній Раді про те, що "з України нібито робиться Колумбія" і що "це шлях до поширення наркоманії" не витримують жодної критики.

"По-перше, ООН вже давно викреслив канабіс з переліку наркотичних засобів. По-друге, законопроєктом передбачений дуже жорсткий контроль за зберіганням та обігом, якого немає навіть у багатьох цивілізованих країнах", - звернув увагу Радуцький.

Також документ знімає радянські обмеження про виробництво технічного канабісу, оскільки з нього виробляється і харчовий посуд, і текстиль, і багато інших побутових речей, каже представник комітету ВР.

"У законі встановлено, що після його ухвалення уряду надається термін шість місяців, за який він має розробити всі підзаконні акти, накази, щоб цей закон запрацював", - підсумував Радуцький.

Таким чином, медичний канабіс буде відпускатися тільки за електронним рецептом, у вільному продажі його не буде. І що також важливо: законопроектом прямо заборонений рекреаційний канабіс, додає співрозмовник.

Нагадаємо, що законопроєкт про легалізацію медичного канабісу був внесений до Ради у червні 2022 року. З того часу низка українських громадських організацій вимагала від нардепів цей документ. Прибічники ухвалення заявляють, що це допоможе з лікуванням людей з ПТСР, а саме ветеранів та постраждалих під час бойових дій.

28 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський закликав депутатів легалізувати медичний канабіс, щоб допомагати українцям долати "біль, стрес і травми війни".

13 липня Верховна Рада у першому читані проголосувала за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Читайте також

1