Медичний канабіс в Україні: чому депутати злякалися конопляних плантацій та "косячків"

В чому суть ініціативи та чому нардепи з тріском провалили голосування
Ексклюзив
Медичний канабіс в Україні: чому депутати злякалися конопляних плантацій та "косячків"
(Фото: УНІАН)
15 Липня 2021, 10:44
читать на русском

Голосування за законопроєкт про медичний канабіс вчора з тріском провалили народні обранці. У сесійній залі назбирали лише 184 голоси "За". Не набралося навіть голосів для повторного розгляду. Тож з рештою ініціативу повернули на доопрацювання авторам. В чому полягала ініціатива, чому її в результаті провалили та чи повернеться вона ще до порядку денного народних обранців розбиралися в Парламент.UA.

В чому суть законопроєкту про медичний канабіс

Комітет з питань здоров’я нації на початку липня рекомендував парламенту розглянути законопроєкт 5596, його повна назва - проєкт закону щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Голова комітету Михайло Радуцький наголосив, що два мільйони українців потребують медичного канабісу. Окрім того, відзначив, цей законопроєкт "відповідає директивам Європейського Союзу".

канабіс

(Фото: УНІАН)

За його словами, законопроєкт про легалізацію медичного канабісу передбачає його виведення з переліку наркотичних речовин і переведення в реєстр жорстко контрольованих препаратів.

Ми прибираємо медичний канабіс з переліку наркотичних речовин, і це не наш винахід. ООН це зробила вже багато років тому. Канабіс ніде у світі не є наркотичною речовиною, а тільки в таких країнах, як Росія, Білорусь, Венесуела і, на жаль, Україна. Я сподіваюся, що парламент виправить цю історію, - пояснив Радуцький.

За словами Радуцького, у разі узаконення медичного канабісу вартість препаратів на основі канабісу для українських пацієнтів склала б 10-12 доларів, у той час як зараз вони їх купують на чорному ринку за 100-200 доларів.

Санченко

Олександр Санченко (Фото: УНІАН)

Своєю чергою, один з авторів законопроєкту нардеп від "Слуги народу" Олександр Санченко наголосив, виписувати електронний рецепт пацієнту для придбання канабісу буде тільки лікар. За зловживання ініціатива передбачає кримінальну відповідальність. Окрім того, документ має ще ряд запобіжників.

Перш за все врегульовується ринок канабісу: є технічний який до 0,2% ТГК (тетрагідроканабінол - головний психоактивний компонент канабісу, - ред.), є із низьким вмістом ТГК - від 0,2% до 1% і його дозволять вирощувати на відкритому просторі, а більше 1% - це вже той, який містить велику складову наркотичну, він буде тільки в закритому ґрунті, тобто в теплиці під наглядом камер і з чипуванням.

Відпуск ліків на основі ТГК буде тільки за електронним рецептом, тож це буде достатньо обмежений обіг, який передбачає кримінальну відповідальність, якщо лікар дає його тому, кому не мав би.

Основна мета закону дати доступні ліки тим, хто хворіє на онкозахворювання, епілепсію, Альцгеймера, посттравматичний синдром. Це ряд ліків, які довгий час є недоступними.

Все інше в ініціативі - це те, що ми внормовуємо інші дотичні сфери, адже якщо ми врегульовуємо медичний канабіс, то варто внормувати й технічний, бо він дуже затребуваний. Фактично він як соняшник чи інші культури.

Контролюватиме ці обіги МОЗ та МВС. Тут велика включеність саме МВС, бо суспільство дуже турбує, аби це не було саме безконтрольним використанням, відповідно достатньо умов для цього.

На кожному кущі буде GPS терекер який буде показувати з моменту вирощення куди далі він йде - в лабораторію, де він перетворюється у фармакологічну форму. Є один з міфів, що в аптеках будуть продавати "косяки". Немає такої лікарської форми, є краплі, таблетки, пластирі. Окрім того, будуть видаватися окремі ліцензії на вирощування та переробку конопель. І це все буде жорстко контролюватися, - розповів суть законопроєкту Олександр Санченко. Навіщо українським пацієнтам медичний канабіс

Перед голосуванням ініціативи у сесійній залі під парламент прийшли пацієнти на підтримку медичного канабісу. На їхніх плакатах були гасла: "Медканабіс – ліки", "Мені треба медканабіс, а не "потерпін", "Скільки ще терпіти".

канабіс

Акція важкохворих пацієнтів "Зупиніть наш біль: зараз у нас є лише "Потерпін" біля ВРУ (Фото: УНІАН)

Вони пояснили, що на відміну від інших знеболювальних медичний канабіс не викликає звикання, не потребує збільшення дози, поліпшує сон, полегшує біль та судоми, а також ним неможливо передозуватися.

У Мінздоров’ї також наголосили, що українські пацієнти потребують таких препаратів, адже канабіс ефективний при лікуванні понад 50 патологічних станів.

Легалізація канабісу в медичних цілях – це перш за все медичне питання, а не політичне! На кону – вирішення питання зменшення болю для важкохворих. Застосування лікарських засобів, що містять у своєму складі канабіс, дозволено у багатьох європейських країнах. Закликаємо народних депутатів України підтримати цей законопроєкт, – заявив заступник міністра охорони здоров'я з євроінтеграції Олександр Комаріда.

Також відзначу, нині деякі ліки на основі заборонених речовин уряд дозволив використовувати для лікування, додавши їх до відповідного переліку. Наприклад, для хворих можуть застосовувати опіати для знеболення. Однак, за словами фахівців, на відміну від канабісу вони мають ряд побічних ефектів. Також у квітні до переліку уряд включив два препарати на основі канабісу - "Набілон" та "Набіксімолс". Однак як з’ясувалося, українських пацієнтів це не врятує, адже вартість таких препаратів занадто висока. За словами голови ГО "100% Життя" Дмитра Шерембея, вони коштують 2055 та 640 доларів відповідно.

Як Рада голосувала за медичний канабіс

Розгляд законопроєкту щодо медичного канабісу у першому читанні відбувся на позачерговому засіданні.

Стефанишина

(Фото: скриншот засідання Верховної Ради)

За проєкт закону виступила з трибуни одна з його ініціаторів нардепка фракції "Голос" Ольга Стефанишина. Вона продемонструвала депутатам порожній флакон від медичного канабісу, який потрібен маленькій дівчинці Софії, яка страждає на епілепсію і який її мама змушена була добувати нелегально.

Також "за" висловилася нардепка від "Слуги народу" Марія Мезенцева та закликала народних обранців підтримати ініціативу.

В основі ліків, які створені з медичного канабісу, в більше як 60 країнах світу є канабідіол. Це не є наркотиком. Ліками з медичного канабісу неможливо передозуватися, неможливо померти, - зазначила Мезенцева.

Натомість її співфракцієць Максим Бужанський висловився жорстко проти законопроєкту.

Цей законопроєкт не про страждання маленької Софійки, це про гроші, і цинічні люди спекулюють стражданнями дитини. Коли поряд стоять страждання та гроші, мова завжди про гроші. І тут головне дозволити вирощувати коноплю в нашій країні. Ні - наркотикам! Хворим ми допоможемо, - запевнив Бужанський.

У "Європейській солідарності" заявили, що утримаються, а "за" голосуватимуть лише ті з них, хто долучився до створення ініціативи.

Тимошенко, Тарута

Юлія Тимошенко (Фото: УНІАН)

Втім найзапеклішою противницею медичного канабісу стала лідерка фракції "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка приїхала на позачергове засідання лише перед своїм виступом з трибуни, зате з новою зачіскою. Зокрема Юлія Володимирівна заявила, що влада зацікавлена в тому, щоб дозволити перероблювання та продаж марихуани на території України для отримання надприбутків. Головні тези свого виступу вона потім повторила ще раз журналістам вже після голосування.

Це закон не про медичну марихуану і не про допомогу хворим. Це закон про величезні кошти, бо замість хліба вони на наших чорноземах хочуть вирощувати наркотик. І вони обурені, що мій виступ у парламенті зруйнував ухвалення закону, - резюмувала Юлія Володимирівна.

Нестор Шуфрич (Фото: Facebook)

Не підтримала медичний канабіс так само як і "Батьківщина" повним складом фракція "Опозиційна платформа за життя".

Те, що це потрібно хворим, є абсолютною спекуляцією, адже хворим на сьогодні рішенням уряду дозволено використовувати всі ліки, які мають наркотичну складову. Ці питання регулюються постановою Кабміну за зверненням міністерства охорони здоров’я, а те що сьогодні хтось хоче отримати тисячократні надприбутки, фактично обдуривши державу, ніяких доходів державі це не принесе. Ми простимулюємо безконтрольне вирощування та використання коноплі у побуті наших громадян за межами медичних закладів.

Нехтуючи повноваженнями уряду, усе перекладають на Верховну Раду, а поплатяться за все люди, тому що контролю за вирощуванням коноплі не буде, - розповів у коментарі Парламент.UA нардеп фракції "ОПЗЖ" Нестор Шуфрич.

В результаті законопроєкт набрав лише 184 голоси, з необхідних щонайменше 226. Документ відправили на доопрацювання авторам.

Однією з причин провалу голосування стала недостатня кількість нардепів у залі зауважила депутатка від "Голосу" та одна з авторів законопроєкту Ольга Стефанишина. Попри все вважає, що згодом ініціативу таки проголосують, усе залежатиме від політичної волі і це може статися навіть у вересні.

Я думаю що частково голосування провалили через відсутність достатньої кількості депутатів у залі, які могли б проголосувати. По регламенту є 30 днів, щоб внести його знову, потім буде час, щоб внесли альтернативні, потім буде комітет, і потім знову зал. Тобто вся процедура буде знову запущена.

Юлія Володимирівна, так само як і Бужанський, транслюють російські наративи в Україні.

Я думаю рано чи пізно законопроєкт в залі все ж таки пройде. Але краще звісно рано, бо все більше людей розуміють, що це ліки, і це потрібно. Скільки пацієнтів приходило сьогодні під парламент! Вони реально їх вживають, але нелегально, і депутатам треба на це розкривати очі, адже деякі цього не розуміють, а деякі навмисно саботують, - розповіла Парламент.UA Стефанишина.

Чому насправді провалили голосування

Попри повний бойкот проєкту закону "Батьківщиною" й "ОПЗЖ", та лише частковою підтримкою "ЄС", більшою мірою причиною провалу голосування стала недостатня кількість голосів від монобільшості.

Що досить дивно, зважаючи на той факт що це позачергове засідання ініціював президент Володимир Зеленський та включив питання медичного канабісу у розгляд.

Давид Арахамія

Давид Арахамія (фото: УНІАН)

Своєю чергою голова фракції монобільших Давид Арахамія напередодні розповів, що законопроєкт обговорили на фракції - звучали аргументи і "за", і "проти".

В цілому законопроєкт до першого читання готовий. Тому з великою імовірністю я буду його підтримувати у першому читанні. Та дивитися як між першим та другим читанням. Як колектив авторів відпрацює все. Щоб не дозволити вирощувати це нелегально. Не поширювати продукцію для розважальних цілей, - заявив Арахамія тоді.

Також нагадаю, що питання щодо легалізації медичного канабісу було одним з п'яти під час президентського опитування Зеленського, яке відбулося торік під час місцевих виборів у жовтні. За підсумками в "Слузі народу" повідомили, що понад 65% відсотків тих, хто брав участь в опитуванні, підтримали таку ініціативу.

1