Верховна Рада ухвалила законопроєкт про сертифікацію "Укренерго"

Основним завданням документу є врегулювання питання сертифікації оператора системи передачі за моделлю ISO
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про сертифікацію "Укренерго"
Електропостачання (фото: Pexels)
19 Лютого 2021, 14:29
читать на русском

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №3364-1 щодо сертифікації оператора системи передачі (ОСП) "Укренерго" за моделлю ISO (Independent System Operator).

Відповідне рішення народні депутати ухвалили на засіданні парламенту у п'ятницю, 19 лютого. "За" проголосували 274 парламентаря.

Ініціатором законодавчої ініціативи виступив народний депутат "Слуги народу", голова комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус (досьє Андрія Геруса).

Пропонується внести зміни до ч. 3 ст. 32 закону про ринок електроенергії, згідно з якими ОСП зможе бути не лише власник системи передачі, про що йдеться в чинному законі, а й суб'єкт господарювання державної форми власності, якому передано права на її управління.

Читайте також

Як зазначається у пояснювальній записці, основним завданням законопроєкту є врегулювання питання сертифікації ОСП за моделлю ISO, яка передбачає: ОСП користується майном, що забезпечує цілісність об'єднаної енергетичної системи України та диспетчерське управління, при цьому таке майно залишається у власності держави.

Нагадаємо, що голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус розповів, чому Україна імпортує російську електроенергію. Це відбувається з метою демонополізації та диверсифікації ринку.

1