Весь процес онлайн: як отримати сертифікат про COVID-вакцинацію та що чекає на кордоні

Документ можна згенерувати в додатку лише після того, як отримали дві дози вакцини
Головне
Весь процес онлайн: як отримати сертифікат про COVID-вакцинацію та що чекає на кордоні
Вакцинація (Фото: pixabaycom)
7 Липня 2021, 11:00
читать на русском

Весь процес отримання сертифіката про вакцинацію проти COVID-19 відбувається онлайн, тому українцям не треба особисто звертатися в будь-яке відомство.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер в етері телеканалу "Дом".

Нікуди бігти не потрібно. Після того, як ви зробили друге щеплення, через деякий час в додатку "Дія" ви можете згенерувати сертифікат. Потрібно зайти та оформити запит на отримання цього сертифіката. І система надасть ваш сертифікат, з яким далі ви зможете подорожувати, - сказав він.

Наразі система працює в тестовому режимі, а сертифікат видається виключно на базі двох щеплень, які мають бути зроблені однією вакциною. Втім, поки що не пропонується варіант, який передбачає, що людина перехворіла на коронавірус, має антитіла і тому не вакцинувалася.

Якщо ми говоримо про подорожі, то сертифікат - це просто зручний спосіб довести, що ви вакцинована людина, що підтверджується державою. Це інформація, яка знаходиться в системі, там видно - хто лікар, як зробив щеплення, звідки вакцина прибула, як вона зберігалася і при якій температурі. Це дуже серйозно, це все залишається за кадром, але це наша щоденна робота, і ми над цим працюємо. Тому нашому цифровому документу довіряють, - зазначив Кучер.

За його словами, сертифікат про вакцинацію є лише додатковим документом при перетині кордонів. Він спростить формальності проходження паспортного контролю, але за фактом перевіряти правила в'їзду в ту чи іншу країну все-таки потрібно. Наприклад, в Євросоюзі деякі країни встановлюють свої обмеження - зокрема для людей, які вакциновані / не вакциновані - тут є свої нюанси.


Контекст. Уряд ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів. Це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19.

Водночас Європейський Союз офіційно відкрив кордони для туристів з третіх країн, які повністю вакцинувались проти коронавірусу. Рада ЄС тим часом схвалила рекомендації Єврокомісії дозволити в'їзд до країн ЄС іноземцям, які вакцинувалися від COVID-19. З 1 липня Євросоюз вводить сертифікати вакцинації від коронавірусу.

Але Польща не визнає паперові міжнародні сертифікати про вакцинацію, видані в Україні, і вимагає від усіх українців, які в`їжджають до Польщі, негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

Читайте також наш матеріал: Запровадження "ковідних" документів в Україні та Європі: в чому різниця, як отримати та для чого

Читайте також

1