В Україні впровадили COVID-сертифікати: як отримати та для чого

Документ розробляється з урахуванням міжнародних вимог
Головне
В Україні впровадили COVID-сертифікати: як отримати та для чого
Вакцинація проти коронавірусу у Київській області (фото: koda.gov.ua)
2 Липня 2021, 13:51
читать на русском

Уряд ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів. Це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Зазначається, що COVID-сертифікат розробляється з урахуванням міжнародних вимог – EU Digital COVID Certificate Єврокомісії. Технічною реалізацією та розробкою в Україні займаються Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС та ДПСУ.

Так, усі дані про пацієнта вносять в електронну систему охорони здоров'я. Документ можна буде згенерувати в застосунку чи на порталі Дія. А згодом також отримати паперовий у лікаря.

За словами віцепрем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Україні вдалося побудувати ефективні процеси для швидкої розробки та впровадження сертифікатів. Раніше подібні проєкти міжнародного рівня в Україні та світі втілювались роками.

Ми постійно слідкуємо за інформацією впровадження COVID-сертифікатів у ЄС та світі. Це вперше у такі короткі терміни країни повинні напрацювати універсальні системи обміну інформацією, домовитись про взаємодію, протестувати інновації, - зазначив Федоров.

Україна одна з перших країн, яка розпочала комунікацію із командою ЄС стосовно впровадження COVID-сертифікатів.

Тому вже 1 липня Мінцифра спільно з партнерами запустила бета-тестування COVID-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали дві дози вакцини від COVID-19 на території України. Уже близько 10 тисяч користувачів зареєструвались.

Стати бета-тестувальником можна за посиланням: team.diia.gov.ua.

Уся актуальна інформація для подорожей громадян України за кордон — умови в‘їзду та транзиту, контакти посольств і консульств України за кордоном — доступна на онлайн карті МЗС України tripadvisor.mfa.gov.ua.

Читайте також

Нагадаємо, Європейський Союз офіційно відкрив кордони для туристів з третіх країн, які повністю вакцинувались проти коронавірусу. Рада ЄС тим часом схвалила рекомендації Єврокомісії дозволити в'їзд до країн ЄС іноземцям, які вакцинувалися від COVID-19. З 1 липня Євросоюз вводить сертифікати вакцинації від коронавірусу.

Але Польща не визнає паперові міжнародні сертифікати про вакцинацію, видані в Україні, і вимагає від усіх українців, які в`їжджають до Польщі, негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

Читайте також наш матеріал: Запровадження "ковідних" документів в Україні та Європі: в чому різниця, як отримати та для чого

Читайте також

1