Запровадження "ковідних" документів в Україні та Європі: в чому різниця, як отримати та для чого

Чим відрізняються міжнародне свідоцтво про вакцинацію, імунний паспорт та ковідний сертифікат
Ексклюзив
Запровадження "ковідних" документів в Україні та Європі: в чому різниця, як отримати та для чого
Коронавірус, вакцина CoronaVac от Sinovac Biotech (фото: УНІАН)
7 Червня 2021, 17:59
читать на русском

З появою коронавірусу світ вирішив вводити спеціальні документи, які позначатимуть вакцинованих осіб, та тих, які здобули імунітет, або перехворіли.

Міністерство охорони здоров'я закликало не плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з "імунними паспортами" чи "ковідними сертифікатами", які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття. В чому різниця, розбирався Парламент.UA.

Які вакцини схвалені ВООЗ та використовуються в Україні

20 травня Рада Європейського Союзу схвалила рекомендації Єврокомісії дозволити в'їзд до країн ЄС іноземців, які вакцинувалися від коронавірусу. Але перед поїздкою туристи повинні отримати дві дози вакцини від коронавірусу, схваленими Європейським агентством лікарських засобів (EMA) або Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Зокрема:
  • Pfizer-BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Johnson&Johnson,
  • Sinopharm.

Водночас 1 червня 2021 року ВООЗ схвалила вакцину CoronaVac виробництва Sinovac Biotech для екстреного застосування. Тобто ця вакцина відповідає міжнародним стандартам безпечності, ефективності та якості, а після вакцинації нею можна буде отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Україна вакцинує своїх громадян препаратами компаній AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac.

Ампули с вакциною CoronaVac от Sinovac Biotech

Ампули с вакциною CoronaVac от Sinovac Biotech (фото: УНІАН)

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію: як отримати, скільки діє та навіщо

Від 7 червня щеплені проти COVID-19 двома дозами можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Втім, це можливо тільки в паперовій формі для пред'явлення за потреби при перетині державних кордонів тих країн, які визнаватимуть таке свідоцтво. Воно свідчить про те, що людина повністю вакцинована від COVID-19 та отримала дві дози препарату.

Коли видається та що містить?

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію видається лише після отримання останньої дози щеплення одразу, або у сімейного лікаря. Якщо його отримують не одразу після щеплення, а шляхом звернення до лікаря, то свідоцтво заповнюють на основі даних про щеплення, які внесли до електронної системи охорони здоров'я.

Свідоцтво заповнюється англійською або французькою мовами, додатково також українською мовою, а також повинне містити:

  • персональні дані пацієнта (прізвище та ім’я латинкою записуватиметься так само як у закордонному паспорті громадянина, або за правилами транслітерації);
  • інформацію про вакцинацію (назва вакцини, дата вакцинації тощо);
  • офіційний штамп закладу охорони здоров'я та підпис лікаря;
  • підпис пацієнта або уповноваженого представника.

Заклад, що видає такий документ, має надрукувати та оформити свідоцтво згідно із міжнародними вимогами за потреби й за запитом людини.

Скільки дійсне свідоцтво?

Свідоцтво дійсне у тому випадку, якщо введена вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ. Водночас термін дії свідоцтва - один рік з можливістю продовження.

Якщо в людини є абсолютні протипоказання до проведення щеплення проти COVID-19, замість свідоцтва на вимогу пацієнта надається письмове роз'яснення українською та/або англійською мовою з переліком підстав для такого рішення, - повідомили у МОЗ.

Коронавірус, вакцина CoronaVac от Sinovac Biotech

Коронавірус, вакцина CoronaVac от Sinovac Biotech (фото: УНІАН)

Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій розповів, що сертифікати вакцинації проти COVID-19 істотно полегшать подорожі українців Європою.

За його словами, впровадження електронних сертифікатів, які дозволять українцям в умовах пандемії вільніше подорожувати країнами Євросоюзу, здійснюється за планом, і в процес залучено не тільки МОЗ.

Є план дій, щоб 1 липня запустити цю систему. Не тільки Міністерство охорони здоров'я впроваджує такі електронні сертифікати. Бо, наприклад, без Міністерства закордонних справ неможливо, адже узгодження ведуться і на міжнародному рівні. Поки я не бачу підстав для занепокоєння, — наголосив він.

Лапій додав, що українці, які не пройшли вакцинацію проти коронавірусу, не повинні побоюватися, що в'їзд в ЄС для них буде закритий. Вони, як і раніше, будуть здавати ПЛР-тест або експрес-тест, або перебувати на ізоляції. У зв'язку з цим наявність щеплення і сертифіката про це істотно полегшить перебування в європейських країнах, "бо це додаткова свобода".

Він уточнив, що термін дії сертифіката залежатиме від кількості доз вакцини.

Більшість вакцин припускають введення двох доз, у яких немає терміну давності. Можливо, через рік буде ухвалено рішення про те, що необхідно вводити додаткову дозу. Країни можуть самостійно ухвалювати рішення про кількість доз — одну або дві. Всі, хто проходить вакцинацію в Україні проти COVID-19, вже є в електронній базі даних, — пояснив експерт.

Після повернення в Україну громадяни можуть користуватися тим самим сертифікатом, не проходячи ПЛР-тестування. Правда опція поки не працює.

Ковідний сертифікат: що міститиме, де взяти та для чого

МОЗ спільно з Мінцифри та Національною службою здоров'я України опрацьовують впровадження ковідних сертифікатів, які діятимуть всередині країни. Раніше у відомстві планувалося, що їхнє запровадження відбудеться 1 липня.

Мета створення таких сертифікатів – вільне та безпечне пересування громадян під час пандемії коронавірусу.

Як розробляється та де отримати?

Документ розробляється з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ.

Дані до сертифіката вноситимуть через електронну систему охорони здоров'я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або самостійно згенерувати у додатку чи порталі "Дія". Але його можна буде видрукувати після проведення щеплення. Наразі уряд ще працює над тим, щоб при необхідності його можна було отримати через ЦНАП.

До впровадження ковідних сертифікатів українці, яким зробили дві дози щеплення, зможуть отримати за їх запитом і за потреби пред'явлення при перетині державного кордону паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке наразі є чинним.

Що міститиме документ?

Ковідний сертифікат - це робоча назва внутрішнього документа, який міститиме:

  • дані про вакцинацію,
  • дані про зроблені негативні ПЛР-тести,
  • дані про одужання від COVID-19.

Колишній міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що запуск внутрішнього ковідного сертифіката буде супроводжуватися певними перевагами для його власників. У такий спосіб українці будуть зацікавлені в тому, щоб перевірятися на ковід за перших же симптомів і не займатися самолікуванням.

Як ви знаєте, у нас є проблема самолікування. Є велика кількість людей, про яких ми не знаємо – хворіли вони на COVID-19 чи ні. Якщо у них була легка форма хвороби, вони сиділи вдома, не ходили до лікаря і не робили тести. Якщо буде внутрішній сертифікат, який даватиме відповідні переваги за наявності зроблених тестів, – це буде як додатковий стимул не займатися самолікуванням, - вважає ексміністр.

Заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер розповів, що оформлення сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу відбуватиметься добровільно, а українців не зобов'язуватимуть. Але при наявності такого сертифікату буде зручніше подорожувати. Втім, такий документ не означає автоматичного відкриття країн ЄС для подорожей, оскільки "це має бути рішення саме ЄС".

Вакцина, коронавірус

Вакцина, коронавірус (фото: УНІАН)

Український COVID-паспорт, або паспорт вакцинації

Україна вже готує схожий документ, який враховуватиме всі вимоги ЄС і ВООЗ. Над його запуском працюють Міністерства охорони здоров'я і цифрової трансформації, Національна служба здоров'я, МЗС і Держприкордонслужба. Українці такий сертифікат, як анонсували в уряді, зможуть отримати у липні.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що головною проблемою із запуском в Україні COVID-паспорта є низький темп імунізації від коронавірусу, що не дозволить всім охочим оперативно отримати сертифікат.

За його словами, новий міністр охорони здоров'я (Віктор Ляшко - ред.) взяв на себе дуже серйозне зобов'язання, що до кінця літа має бути провакциновано п'ять млн осіб. Технічна можливість є. З огляду на те, що вже прибула партія Pfizer, і у міністра на кожен день є план із прибуття вакцин на територію України.

Радуцький наголосив, що Україна до початку липня розробить свій COVID-сертифікат.

Україна до початку липня розробить свій вакцинний паспорт, щоб поїздки та перебування в інших країнах українців зробити максимально комфортними. Цей паспорт буде повністю узгоджений урядом України з Єврокомісією, щоб його безперешкодно брали прикордонні органи тих країн, куди прямують наші громадяни, - зазначив він.

Крім цього, технічних проблем із запуском українського паспорта вакцинації не виникне.

Водночас заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер вважає, що паспорти вакцинації від коронавірусу потрібні в Україні, аби послабити карантинні обмеження.

Наша ідея полягає в тому, що після того, як більшість українців матимуть цифровий документ про вакцинацію, країну можна буде повертати до нормального життя, без карантинних обмежень. І так звані паспорти вакцинації більше потрібні саме для цього, - заявив він.

Що таке "імунний паспорт" та світова практика впровадження

Імунний паспорт засвідчує наявність імунітету проти COVID-19, в той час, як міжнародне свідоцтво використовується під час перетину кордону.

Навесні 2020 року ВООЗ виступила проти запровадження імунних паспортів, оскільки є два шляхи набуття імунітету:

  • природній (коли людина перехворілі);
  • штучний (шляхом отримання щеплення).

Проблема в тому, що не зрозуміло, як видаватимуться такі паспорти людям, у яких імунітет виник природнім шляхом. Адже результати лабораторних досліджень можуть бути як хибнопозитивними, так і хибнонегативними. При цьому група коронавірусів нараховує близько 50 видів, з яких 7 є патогенними для людини, з них 4 викликають застудні захворювання, а 3 — особливо небезпечні інфекційні захворювання.

Наприкінці січня 2021 року колишній міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про проблеми із введення імунних паспортів в Україні.

Імунний паспорт — дуже тонка дискусія. У світі існує міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Такі форми використовувалися, наприклад, при вакцинації від жовтої лихоманки. Я не виключаю, що щось подібне може бути. Але знову ж таки — для чого і яким способом це використовуватиметься, - сказав міністр.

Він нагадав, що в Україні проживає категорія громадян, яких вакцинувати неможливо за медичними показниками. Тому люди з цих категорій не зможуть отримати відповідний документ.

Водночас чинний голова МОЗ Віктор Ляшко заявив, жодних інших "імунних паспортів" Україна вводити не буде. Якщо певна країна вимагатиме під час перетину кордону міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19, українці отримуватимуть таку безплатну довідку "у два кліки".

Ситуація з "ковідними документами" у Європі та Америці

В Європейському союзі 1 червня почали видавати цифрові COVID-сертифікати. Зокрема у семи країнах ЄС — Болгарії, Чехії, Данії, Німеччині, Греції, Хорватії й Польщі. Вони є доказом того, що людина була вакцинована проти COVID-19, отримала негативний результат тесту або видужала від коронавірусної хвороби.

З 1 липня COVID-сертифікати почнуть діяти на території всіх країн Євросоюзу.

ЄС також планує визнавати аналогічні сертифікати від інших країн, якщо вони відповідають їхнім стандартам. У нього вноситимуться кілька видів інформації, аби не допустити дискримінації людей:

  1. Підтвердження повної вакцинації від COVID-19, назва препарату та дата.
  2. Негативний результат ПЛР-тесту за 72 годин до поїздки використовується тоді, якщо людина поки не змогла отримати щеплення.
  3. Тест про наявність антитіл, який провели у період останніх шести місяців.

Такі сертифікати видаватимуться в електронній або паперовій формі з QR-кодом, який допоможе підтвердити справжність документу. Він буде дійсним протягом року.

Втім, в Європарламенті стверджують, що йдеться про три різних сертифікати. Але у перспективі це допоможе позбавити туристів від тестування і самоізоляції по прибуттю. Кожна європейська країна сама вирішуватиме, чи запроваджувати такі документи.

Також паспорт вакцинації проти коронавірусу зможуть отримати громадяни третіх країн для подорожей в ЄС.

Якщо ви американець, який не живе в ЄС, ви можете отримати сертифікат, якщо попросите владу держави-члена надати вам цей сертифікат на підставі доказів того, що ви вакциновані або нещодавно тестовані на COVID-19, - зазначив речник Єврокомісії.

Зразок паспорту вакцинації

Зразок паспорту вакцинації Фото: blog.wego.com

Кілька держав-членів ЄС також відпрацьовують власні паспорти вакцинації.

Так, Ісландія стала першою країною в ЄС, яка почала видавати сертифікати тим громадянам, які отримали обидві дози будь-якої затвердженої вакцини. Там також запустили вебсайт "heilsuvera.is", щоб люди могли отримати сертифікат про щеплення, просто викачавши його з інтернету.

Данія планує використовувати свій паспорт вакцини "Coronapas". Наразі це лише для внутрішнього використання, але пізніше його можуть дозволити й для міжнародних подорожей.

Естонія та Польща також підготують власні цифрові сертифікати у вигляді QR-коду, що підтверджуватимуть вакцинацію. Окрім них, Кіпр, Чехія, Франція, Греція, Угорщина, Італія, Португалія, Словаччина, Іспанія та Швеція також займаються створенням власних "ковідних" документів.