Війна між Зеленським та Ахметовим: експерти сказали, у чому причина

Конфлікт виник ще до того, як президент почав активно публічно "боротися" з олігархами
Ексклюзив
Війна між Зеленським та Ахметовим: експерти сказали, у чому причина
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
10 Грудня 2021, 21:36
читать на русском

Засновник Агентства стратегій та комунікацій "Гетьман" Дмитро Єгоров вважає, що протистояння президента Володимира Зеленського та олігарха Ріната Ахметова вже є очевидним. Це, мовляв, видно по тому, що на президентському пресмарафоні найбільш гучні заяви та обвинувачення були пов'язані з іменем бізнесмена. До того ж у своєму щорічному посланні з трибуни парламенту глава держави вже на перших хвилинах згадав конкретну людину, хоча і не назвав прізвище: "Де політики працюють на 100% громадян, а не на 20% ВВП одного громадянина". Це, звичайно, про Ахметова.

Про це Єгоров сказав у коментарі для Парламент.UA.

Те, що конфлікт між ними дійсно є, вважає й економістка Валерія Ясницька. Експертка сказала у коментарі "Парламент.UA", що дату його виникнення назвати складно, але, ймовірно, це сталося ще до того, як президент почав активно публічно "боротися" з олігархами та просувати закон про олігархів, який зрештою ухвалила Рада.

Думаю, основна проблема тут навіть не в самому законі, який мало що реально змінює для будь-кого з українських олігархів, а в тому, що, як відомо, гроші люблять тишу, а Зеленський її порушив. Крім того, йде кулуарна війна з лобіюванням інтересів Ахметова в парламенті (наприклад, виключення зі "Слуг" депутатів, які до нього наближені). Думаю, Ахметову, як і іншим олігархам створюють незручності такі шляхи виконання передвиборчих обіцянок, як от вже згаданий антиолігархічний закон, – зазначила вона.

Ще навесні та влітку стосунки Банкової з найвпливовішим бізнесменом виглядали цілком конструктивними, а спалах протистояння відбувся з серпня до жовтня. Саме в ці місяці сталися низка подій, що свідчили про охолодження стосунків, а разом з тим розпалювали конфлікт все сильніше.

У цей період відбулося збільшення "Укрзалізницею" тарифів на перевезення руди та вугілля (неприємність для бізнесу Ахметова) і відставка спікера Дмитра Разумкова, який вважається лояльним до Ахметова політиком. Водночас широкий доступ до медійних ресурсів олігарха отримали найбільші критики влади, зокрема і той таки Разумков, – зазначив експерт Дмитро Єгоров.

На його думку, причину протистояння варто шукати в зазіханні влади на економічні та бізнесові інтереси олігарха. Окреме питання для дискусії – чим ці зазіхання продиктовані: "кінцем епохи бідності", популізмом, бажанням Банкової зміцнити владу або реальним бажанням перемогти олігархат.

Більше про стосунки президента України та олігарха читайте у нашому матеріалі: "Зеленський проти Ахметова. До чого призведе сварка з найбагатшою людиною країни".

Читайте також

1