Зеленський проти Ахметова. До чого призведе сварка з найбагатшою людиною країни

Чи є війна між президентом і олігархом
Ексклюзив
Зеленський проти Ахметова. До чого призведе сварка з найбагатшою людиною країни
Володимир Зеленський та Рінат Ахметов (колаж: Парламент.UA)

Останнім часом між президентом України Володимиром Зеленським та найбагатшою людиною країни Рінатом Ахметовим ніби пробігла чорна кішка. У їхніх стосунках мерехтять нотки конфлікту або певної невизначеності. Особливо відчутно це стало під час пресконференції глави держави 26 листопада, присвяченій другому року його роботи. Що насправді відбувається між політиками, чи готує Ахметов держпереворот та до чого може призвести сварка влади з олігархом, вивчав "Парламент.UA".

Якими є стосунки між Зеленським і Ахметовим

Чи не найбільше українців шокувало згадане у пресконференції Зеленського прізвище олігарха у так званих чиїхось планах держперевороту в країні. Глава держави заявив, що отримав інформацію про підготовку 1-2 грудня в Україні державного перевороту. При чому у це нібито "втягують бізнесмена Ріната Ахметова".

На цьому красномовність гаранта не завершилася. Протягом розмови він ще кілька разів не дуже позитивно згадував персону олігарха. Зокрема сказав, що на його телеканалі інтерв'ю ексголови Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби щодо "вагнерівців" "перейшло в базар". І закидав, що це, мовляв, псує репутацію України та його особисто. "Вважаю, що медійна політика Ріната Леонідовича перейшла в не дуже здорову фазу", – сказав Зеленський.

Окрім, власне, словесних образ чинна влада створює Ахметову й інші незручності. Верховна Рада 30 листопада ухвалила в цілому закон №5600, який прозвали "антиахметівським". Усе через прописане там підвищення податкового навантаження на видобуток руди. Підняття рентних ставок, на думку експертів, вдарить по олігарху Ринату Ахметову як власнику найбільших видобувних компаній країни.

Вплив цього закону на Ахметова як на одного з "провідних" олігархів України справді величезний, зважаючи на "павутинну" імперію інтересів практично у всіх галузях. Це і додатковий податковий тягар, і, що вже казати, перерозподіл чинних "схем" роботи, і неминучі звільнення працівників, що вплине на цілі бізнес-галузі останнього, – пояснила у коментарі "Парламент.UA" адвокатка з Адвокатського Бюро "ЮФ "Семенова і Партнери", кандидатка юридичних наук Марина Семенова.

Чи є війна між президентом і олігархом

Протистояння президента Володимира Зеленського та олігарха Ріната Ахметова вже є очевидним, сказав нам засновник Агентства стратегій та комунікацій "Гетьман" Дмитро Єгоров. Це, мовляв, видно по тому, що на президентському пресмарафоні найбільш гучні заяви та обвинувачення були пов'язані з іменем бізнесмена. До того ж у своєму щорічному посланні з трибуни парламенту глава держави вже на перших хвилинах згадав конкретну людину, хоча і не назвав прізвище: "Де політики працюють на 100% громадян, а не на 20% ВВП одного громадянина". Це, звичайно, про Ахметова.

Те, що конфлікт між ними дійсно є, вважає й економістка Валерія Ясницька. Експертка сказала у коментарі "Парламент.UA", що дату його виникнення назвати складно, але, ймовірно, це сталося ще до того, як президент почав активно публічно "боротися" з олігархами та просувати закон про олігархів, який зрештою ухвалила Рада. 

Думаю, основна проблема тут навіть не в самому законі, який мало що реально змінює для будь-кого з українських олігархів, а в тому, що, як відомо, гроші люблять тишу, а Зеленський її порушив. Крім того, йде кулуарна війна з лобіюванням інтересів Ахметова в парламенті (наприклад, виключення зі "Слуг" депутатів, які до нього наближені). Думаю, Ахметову, як і іншим олігархам створюють незручності такі шляхи виконання передвиборчих обіцянок, як от вже згаданий антиолігархічний закон, – зазначила вона.

Ще навесні та влітку стосунки Банкової з найвпливовішим бізнесменом виглядали цілком конструктивними, а спалах протистояння відбувся з серпня до жовтня. Саме в ці місяці сталися низка подій, що свідчили про охолодження стосунків, а разом з тим розпалювали конфлікт все сильніше.

Читайте також

У цей період відбулося збільшення "Укрзалізницею" тарифів на перевезення руди та вугілля (неприємність для бізнесу Ахметова) і відставка спікера Дмитра Разумкова, який вважається лояльним до Ахметова політиком. Водночас широкий доступ до медійних ресурсів олігарха отримали найбільші критики влади, зокрема і той таки Разумков, – зазначив експерт Дмитро Єгоров.

На його думку, причину протистояння варто шукати в зазіханні влади на економічні та бізнесові інтереси олігарха. Окреме питання для дискусії – чим ці зазіхання продиктовані: "кінцем епохи бідності", популізмом, бажанням Банкової зміцнити владу або реальним бажанням перемогти олігархат.

Чи буде держпереворот та до чого тут Ахметов

"У нас є виклик не тільки з боку РФ, але і внутрішні виклики. Наприклад, отримав я інформацію, що першого числа в нашій державі буде державний переворот. Першого-другого", – сказав Зеленський під час вже згаданої пресконференції. І додав: "Представники з України, скажімо так, із представниками Росії обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті".

Така заява досить серйозна. Було б дивно, якби олігарх на неї не відповів. На сайті його "Систем Кепітал Менеджмент" з’явилася інформація про те, що слова Зеленського "є суцільною брехнею". Бізнесмен заперечив, що його намагаються втягнути у держпереворот в Україні.

Мене обурює поширення цієї брехні, незалежно від того, якими мотивами керується президент. Моя позиція була і буде однозначною – незалежна демократична та цілісна Україна з Кримом та моїм рідним Донбасом. Мої дії це підтверджують, – запевнив олігарх.

"Анонсований" Зеленським державний переворот у перших числах грудня, на щастя, так і не відбувся. Тож це було не щось інше як інформаційний вкид із Банкової, переконана Валерія Ясницька. При чому, на її думку, не надто вдалий, бо якщо Ахметов реально захоче "розібратися" з Зеленським, то в нього є досить методів і способів для цього, не розхитуючи країну. 

Розхитувати країну у нинішній зовнішньополітичній ситуації невигідно нікому, за винятком, мабуть, радикальних проросійських опозиціонерів. Мені днями довелося чути думку, і я частково з нею згодна, про те, що коли в країні назріває черговий економічний (тарифний) чи політичний колапс, одразу починають шукати ворогів ззовні, аби відвернути увагу. Хто придумав для Зеленського цю не надто вдалу ідею, щоб відволікти від "вагнергейту", тарифів, падіння рейтингів, той зробив йому тільки гірше, – вважає експертка. 

Дмитро Єгоров наголосив, що сам Зеленський казав, що неназвані особи "обговорювали участь Ріната Ахметова в державному перевороті". Тут, мовляв, важливе кожне слово. Обговорювати чиюсь участь в чомусь не означає мати реальні план, домовленості та підготовку, вважає експерт. І додає: ірраціонально велика та конкретна сума фінансування "перевороту" (1 мільярд доларів), яку назвав Зеленський, також виглядає дуже сумнівною.

До чого може призвести сварка з найбагатшою людиною країни

У кожного президента були свої періоди дружби та періоди непорозумінь з олігархом Рінатом Ахметовим. Останній, за підрахунками Зеленського, не просто є найбагатшою людиною, а відповідальною за 20% ВВП всієї країни. Тому він одночасно головний партнер, конкурент, друг та ворог для топполітика в країні. 

Хоча здавалося, що досі жоден український президент так гучно не сварився з Рінатом Ахметовим. Та засновник Агентства стратегій та комунікацій "Гетьман" Дмитро Єгоров нагадує, як у 2005 році донецький офіс олігарха за вказівкою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка штурмували на бронетранспортерах.

Перспективи протистояння залежать від войовничості сторін. Якщо президент готовий йти до кінця, можна очікувати спроби знищення бізнесу Ахметова за "путінським" сценарієм боротьби з олігархами. Але, по-перше, варто розуміти, що в такому випадку майно отримає не "народ", а нові олігархи (можливо, цього і хоче оточення президента?). По-друге, такий сценарій просто не спрацює в Україні, – запевняє експерт.

Натомість за його словами, якщо ж до кінця готовий піти Ахметов, то Зеленський ризикує, окрім "лихоманки" в енергетиці та медійних війн, місяцями бачити під своїми вікнами "майдани" металургів, гірників та енергетиків, які до того ж є електоральною базою "слуг". Війна між політиками, скоріше за все, закінчиться тим, що Ахметов з певними втратами просто "перечекає" до обрання нового президента або формування опозиційної до нього Ради.

Сварка президента з найбагатшою людиною країни може одночасно призвести до чергового витка загострення економічної ситуації в країні. Сварка з монополістом – це завжди у перспективі зростання цін на його товари та послуги. Враховуючи сферу бізнес-інтересів Ахметова, "нагнути" Зеленського йому буде не важко. Логічно, що з поглибленням економічних проблем загостриться ситуація в соціальній сфері. Тут, скажімо так, м’яч на половині поля Ахметова. Навіть у найфантастичнішому сценарії "Зеленський прижав Ахметова" останній виводить свої капітали з України, і держава втрачає, – переконана економістка Валерія Ясницька.

На її думку, влада має домовлятися з олігархами, щоб у критичній для держави ситуації останні могли її врятувати. Треба обговорити та встановити вигідні обом сторонам правила гри, додала Валерія Ясницька. 

Найбільш вірогідним варіантом розвитку подій для мене виглядають нові домовленості між президентом та олігархом, "перезавантаження дружби", так би мовити. Питання в адекватному сприйнятті реальності президентською командою та здібностях посередників, – резюмував Дмитро Єгоров.

Читайте також

1