Військовий облік і вручення повісток: які обов`язки роботодавців

За недотримання закону роботодавців можуть оштрафувати на 8,5 тисяч гривень
Військовий облік і вручення повісток: які обов`язки роботодавців
ЗСУ, війна в Україні, українські військові / Фото: Pexels
27 Січня 2023, 12:24
читать на русском

В Україні під час воєнного стану керівників підприємств зобов’язали видавати повістки працівникам. Також роботодавці мають контролювати своєчасне прибуття військовозобов'язаних у місця, визначеного повісткою.

Про це поінформували в організації з безплатної правової допомоги "Юридична сотня".

Роботодавцям можуть видавати розпорядження з військкоматів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) щодо оповіщення військовозобов’язаного про виклик, він зобов’язаний видати наказ про таке оповіщення та під підпис довести його до відома визначених осіб. А також вручити повістку про явку за викликом до військкомату.

У разі порушення роботодавці нестимуть адміністративну відповідальність, передбачену статтею 210-1 Кодексу України про адмінправопорушення.

Якщо порушення сталося під час особливого періоду, зокрема воєнного стану, передбачений штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100–8 500 гривень). Рішення про штраф ухвалює керівник військкомату.

Насамперед керівники мають інформувати військовозобов'язаних. Так, на видному місці в приміщеннях підприємств повинні вивішувати роздруковані правила військового обліку.

Також роботодавці зобов'язані:

  • перевіряти військово-облікові документи під час прийняття на роботу, а також під підпис інформувати про правила ведення військового обліку. Роботодавець не може брати на роботу тих, хто не стоїть на обліку у військкоматі, за винятком виключених з нього;
  • брати військовозобов’язаних на персональний військовий облік упродовж п’яти днів після працевлаштування;
  • упродовж семи днів повідомляти військкомат про прийняття на роботу чи звільнення військовозобов’язаного, а також подавати на вимогу відомості про нього, надсилати оновлені облікові дані;
  • звіряти облікові дані, зокрема під підпис збирати військово-облікові документи та передавати до військкомату;
  • щороку до 1 грудня подавати списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, до військкомату;
  • повідомляти працівників про виклики до військкомату, а також забезпечувати своєчасне прибуття;
  • сповіщати військкомат про порушників військового обліку тощо.

Нагадаємо, на період мобілізації в Україні та на воєнний час деякі категорії працівників мають право на "бронь" на роботі і відстрочення від армії.

Читайте також

1